"To će biti priličan debakl, bitne ne zanima Merkelova"

Nemačka južna savezna pokrajina Bavarska u nedelju izlazi na izbore koji bi mogli da izazovu političke promene širom zemlje.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2018.

11:34

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U centru pažnje je kancelarka Angela Merkel, čija pozicija se nalazi u najvećoj krizi još od preuzimanja čelne funkcije u Kanceleramtu.

Novinar srpske redakcije Dojče velea Nemanja Rujević kaže za B92.net da je atmosfera uoči izbora u Bavarskoj složena.

“Bavarska je jedina pokrajina koja je u stanju da usisa celu Nemačku u svoje pokrajinske izbore što ima veze sa anomalijom partijskog spektra – demohrišćanska opcija je striktno podeljena u Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) koja dela svuda osim u Bavarskoj i Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU) koja dela samo u Bavarskoj. Tako praktično CSU, kao regionalna partija koju najviše zanima sopstveni bastion i bavarski glasači, kroji i saveznu politiku te pred svake pokrajinske izbore hiperventilira i pokušava da progura kafanske ideje i u Berlinu. Da bi zadovoljili raju iz bavarskih pivnica oni su prošli put hteli da uvedu putarine za strance u celoj Nemačkoj – jer Bavarci plaćaju putarine u susednim zemljama – a sada su se namerili, i dobrim delom uspeli, da ograniče izbegličku politiku Angele Merkel“, navodi Rujević. Prema njegovim rečima, izvesno je da će CSU doživeti debakl, baš kao što predviđaju ankete.

“CSU će osvojiti oko trećine glasova, ali je za njih, navikle na apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu u Minhenu, to priličan debakl. Štaviše, i samo formiranje postizborne koalicije biće izazov jer matematika kaže da im teško može pomoći desetak odsto koje će imati Socijaldemokrate i isto toliko koje će imati Slobodni birači – takođe jedna stranka koja je jaka samo u Bavarskoj. Izgleda da će CSU biti upućen na Zelene kojima se predviđa fantastičnih 16 ili 17 odsto – ako te dve opcije progutaju žabu ove koalicije, time će otvoriti put za saradnju konzervativaca i Zelenih na saveznom nivou“, dodaje Rujević.

Iako se piše da je promeni atmosfere u Bavarskoj kumovala migrantska politika Merkelove koja je najviše pogodila upravo Bavarsku, naš sagovornik kaže da je veliko pitanje zašto se zapravo dogodila promena mišnjenja i javnog mnjenja.

“Za razliku od istočnih pokrajina, u Bavarskoj se očito glasovi ne prelivaju Alternativi za Nemačku koja poput monotematske partije ništa drugo i ne radi osim što kritikuje izbegličku politiku, imigrante i islam. Alternativa će u Bavarskoj biti jedva dvocifrena i verovatno daleko od proseka na saveznom nivou. Štaviše, dobar deo Bavaraca bi glasao pre za CDU nego za CSU, ali tu opciju nema. Možda je nekima Bavarska pod CSU previše bajerizovana“, dodaje Rujević.

U pokušaju da spreči sunovrat svoje partije, lider CSU Markus Zeder se na neki način distancirao od politike sestrinske CDU i njene predsednice – Angele Merkel.

“Zeder je projektovan da dugo godina vodi CSU i da bude pokrajinski kralj. On je omiljen u stranci, nastupa narodski, a to u slučaju Bavarske često znači bahato i glasno. Za predstojeći fijasko na izborima nije on kriv, osim ako mu se u krivicu ne broji to što je bio požurio da ukloni Horsta Zehofera iz premijerske stolice u Minhenu. Zeder je svašta pokušavao, hteo da prestigne AfD zdesna, propisao da u bavarskim institucijama moraju visiti krstovi, pa onda spuštao loptu, ali ništa nije popravilo izglede CSU na izborima. I sada ponavlja da mu je za sve kriva Savezna vlada u Berlinu, ali to deluje neuverljivo kada i CSU ima troje ministara u toj vladi“, ističe Rujević.
“U toj pokrajini CSU nikada ne dobija u metropolama poput Minhena i Nirnberga, a Zeleni su tamo sve jači kao i u drugim urbanim predelima Nemačke. Meni je jasno šta danas znači glas za AfD, ali mi je enigma šta znači glas za Zelene. Pretpostavljam da je u pitanju čežnja da, posle sunovrata Socijaldemokrata, postoji ipak jedna veća partija levog centra. A Zeleni su na pravom putu da manje kičme pretoče u više glasova – odustali su od većine ideala, podržavaju intervencionizam, kapitalizam više i ne kritikuju, očijukaju sa CDU. Veliki deo Nemaca ne voli talasanje i sada im treba rezervni SPD – eto im Zelenih“, dodaje Rujević.

Još jedan znak da reč Merkelove ima sve manji značaj predstavlja i izbori Ralfa Brinkhausa za šefa poslaničkog kluba CDU/CSU, iako je nemačka kancelarka zdušno podržala Folkera Kaudera. Većina komentatora je bila uverena da će Kauder, s podrškom Merkel i drugih partijskih vođa, lako pobediti Brinkahusa koji je manje poznat javnosti, pa je njegov poraz ne samo iznenađenje, već i, po mnogim ocenama, otvoreni revolt protiv kancelarke.

“To je besplatna packa Angeli Merkel. Pojavio se taj tip Ralf Brinkhaus, poslanik kojeg niko nije znao, i mesto šefa poslaničkog kluba mu je palo u krilo kao zrela kruška. To je delom bunt protiv Kaudera koji je više od decenije vodio poslanički klub sa malo obzira prema različitim mišljenjima – nešto kao senator Frenk Andervud u House of Cards. Ali je većim delom bunt protiv Merkel čiji je Kauder intimus, a koju sve više poslanika smatra krivcem za odvlačenje demohrišćana ulevo i otvaranje prostora za nastanak Alternative za Nemačku. Doduše, priča se da je Brinkhaus skupio većinu upravo tako što je obećao da neće rušiti Merkel i da će sa njom sarađivati – većina ipak ne želi da kancelarka padne jer ne znaju šta bi posle“, objašnjava Rujević.

Kako navodi, sve one koji su bitni ili žele da postanu bitni na političkoj sceni sve manje zanima šta misli Merkelova – kojoj teče poslednji mandat.

“Ona ima budućnost samo kao penzionerka koja šeta tirolskim šumama i peče božićne kolačiće. A opet vladajuća koalicija je drži u Kancleramtu i teško da će je najuriti pre vremena ili izazvati nove izbore. Jer šta će oni na tim izborima? Propašće dalje, dok će AfD i Zeleni pokupiti kajmak. Osim toga, demohrišćani kao i dalje ubedljivo najjača opcija ni izbliza nisu rešili pitanje ko će biti sledeći kandidat za kancelara. Laktanje je odavno krenulo, ali otvoreno rovarenje još nije. Jedina šansa da se ta borba odvija dalje od očiju javnosti jeste da Merkel ostane u sedlu i trpi udarce. A ona će to istrpeti do kraja – previše je inteligentna i verzirana u igrama moći, tako da je znala da je to poslednje što može da uradi za svoju stranku“, zaključuje Rujević.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: