Amerika donirala Hrvatskoj dve borbene letelice

Sjedinjene Američke Države donirale su Hrvatskoj dva borbena helikoptera UH-60 "Black Hawk", piše zagrebački portal "Indeks".

Izvor: B92

Petak, 12.10.2018.

10:13

Amerika donirala Hrvatskoj dve borbene letelice
Ilustracija: Freeimages.com

Kako portal navodi, hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević je još prošle godine potvrdio da se s SAD-om pregovara o nabavi dva taktičko-transportna helikoptera "Black Hawk", a prema najnovijim informacijama, dva takva helikoptera juče su sletela u Zagreb.

Da će se to dogoditi, Krstičević je "uvijeno" najavio početkom nedelje kada je prilikom najave velike vojne vježbe Velebit 18 - združena snaga izjavio: "Želim vas pozvati i u onaj drugi petak kad ćemo ovde predstaviti jedno novo, jako sredstvo HV-a. Za sad bih stao na tome."

Donacija ne dolazi bez uslova

Pregovori s SAD-om su, javlja odbrambeni portal Obris.org, rezultirali dogovorom o američkoj donaciji dva helikoptera "Black Hawk" našoj vojsci.

Radi se o dva helikoptera s bogatim paketima dodatne opreme, a donacija je vredna oko 55 miliona dolara. Pregovori su se, javlja portal Obris.org, vodili u SAD-u i Zagrebu s predstavnicima Pentagona i kompanije Lockheed Martin.

Ali, kako se navodi, takva donacija ne dolazi bez obaveza za hrvatsku stranu pa tako Amerikanci traže da se donacija dva "Black Hawka" veže za obavezu da Hrvatska u dogledno vreme nabavi još helikoptera istog tipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: