Šta to ministra "jako tišti"?

U Skupštini se tokom rasprave o izmeni Zakona o zaštiti životne sredine povela rasprava o eksploataciji peska i šljunka sa obala reka bez ikakve kontrole.

Izvor: Beta

Petak, 12.10.2018.

08:48

Šta to ministra
Ilustracija: Thinkstock

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je rekao da je to problem koji ga "jako tišti" i da će morati da se uvede red.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je da postoji "peščana mafija" koja je povezana sa "građevinskom mafijom", a koja eksploatiše pesak i šljunak u nebranjenom delu leve strane obale sve tri Morave, i sa obala Save i Dunava i to bez ikakve kontrole i naknade.

"Ta peščana mafija je povezana zapravo sa građevinskom, jer oni zapravo dobijaju jeftino, odnosno oni uzimaju besplatno taj šljunak i pesak, a građevinci to kupuju sasvim izvesno po nekim povoljnijim uslovima", rekla je Radeta.

Ona je kazala da se zbog te eksploatacije pojavljuju i ekološki problemi, jer dolazi do promene toka reke, erozije obale, poplave čim padne kiša i da ljudima čak nestaju i njive i da ne znaju šta da rade.

"Protiv tako opasnog kriminala za ovu godinu nemamo podatke, a prošle godine su podnete samo četiri krivične prijave. Ako se vozite gde god naiđete uz obalu reke po Zapadnoj Srbiji uz tok Save i Dunava vidite tamo mašine, kopa se, kamioni voze, svi se ponašaju kao da je država Alajbegova slama", istakla je Radeta.

Resorni ministar Goran Trivan rekao je da njega "jako tišti taj problem sa peskom i šljunkom".

"Lično smatram da je to jedan, pa ne moram da kažem nužno, najveći problem, ali mislim da je ogroman problem i da je tu reč o prosto devastiranju resursa i na to nemamo pravo i da taj red već jednom mora da se uvede", kazao je Trivan.

On je rekao da nije dopušteno i da ne može biti dopušteno da svako na svoju ruku radi takve stvari, da oduzima od prirode ono što mu ne pripada i istakao da inspekcije moraju da rade svoj posao.

Trivan je obećao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se taj ozbiljan problem reši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: