"Akcije Rusije u regionu nepredvidljive"

Letonski ministar odbrane Rajmond Bergmanis izjavio je da su akcije Rusije u regionu nepredvidljive, netransparentne i ne promovišu poverenje.

Izvor: Beta
Podeli

U intervjuu podgoričkoj Pobjedi, Bergmanis je rekao da su Baltičke države pod stalnim pritiskom ruske propagande i da se Letonija već nekoliko godina bori sa informativnim ratom i propagandom iz Rusije.

"Rusija masovno prelazi u nacionalnu infosferu, postoji sve veća količina dezinformacija i propagande koja dolazi iz Rusije - lažne činjenice i narativi, pogrešni naslovi i pogrešni navodi su svakodnevna pojava u medijima, posebno u medijima na ruskom jeziku", rekao je Bergmanis.

On je rekao da godišnji izveštaj Uprave za zaštitu Ustava i letonske službe bezbednosti pokazuje da je Rusija tokom poslednjih godina intenzivno koristila svoje agente u Letoniji.

"Priča se retko menja. Rusija zaoštrava situaciju konstantno demonstrirajući svoj vojni položaj u regionu. Trenutna politika NATO prema Rusiji zasnovana je na prevenciji i održavanju političkog dijaloga", naveo je Bergmanis.

Pripadnici Vojske Crne Gore uskoro bi trebalo da započnu učešće u NATO misiji u Letoniji, gde je već raspoređeno 1.300 vojnika vojske zemalja članica Alijanse, a Bergmanis je naveo da je veoma zahvalan Crnoj Gori na odluci da se pridruži misiji NATO u Letoniji.

strana 1 od 415 idi na stranu