Nemci bi referendum: "Zemlje Balkana imaju probleme..."

Klub poslanika Alternative za Nemačku najveće opozicione partije u Bundestagu, zahteva referendum u Nemačkoj o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Izvor: DPA
Podeli
Getty Images
Getty Images

Poslanik u Bundestagu Zigbert Dreze je u Berlinu izjavio da učlanjenje država Zapadnog Balkana u EU donosi promene “u pravcu balkanzacije EU, što mi uopšte ne želimo, a da prethodno ne pitamo nemačkog suverena – naš narod- o tome da li je sa time saglasan.“

Stoga će AfD “u skorije vreme organizovati narodni nemački referendum o tom pitanju”.

“Junkerov datum 2025 je totalno iluzoran i kontraproduktivan“, kaže se u pozicionom papiru koji je AfD objavio u Berlinu.

Evropska komisija je objavila da je pristupanje pojedinih država EU do 2025 moguće ako uspeju u reformama. Nemačka savezna kancelarka Angela Merkel se potom pozicionirala protiv bilo kakvog vremenskog plana.

“Skoro sve zemlje Zapadnog Balkana imaju strukturalne probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom”, kazao je Dreze, iako u pozicionom papiru AfD ipak piše da se principijalno pozdravlja uključenje Zapadnog Balkana u EU – pod uslovom da se ispune razrnorazni uslovi, poput nezavisnog pravosudja.

Takođe i poslanik AfD u Bundestagu Harald Vajel smatra da bi jedna vrsta Zapadnobalkanske Unije “van bilo kakvog velikog rešenja u okviru EU“ bila jedna od mogućih opcija. Što bi bio “plan B ili C, a po svemu sudeći možda čak i najizgledniji i najbolji plan A“.

strana 1 od 15 idi na stranu