"Prepolovljen broj etnički motivisanih napada"

U Srbiji je od 2011. prepolovljen broj etnički motivisanih napada, izjavila direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.10.2018.

11:37

Povodom napada na dvojicu Albanaca u Novom Sadu i hapšenja četvoro osumnjičenih, Paunović je pohvalila brzu i efikasnu reakciju MUP-a i dodala da očekuje i brzu reakciju pravosuđa.

"Ne bih da prejudiciram motive napada, sačekaćemo istragu. Bitno je da smo imali brzu i efikasnu reakciju pripadnika MUP-a a nadam se istoj reakciji pravosuđa. Bitno da je poslata poruka da se nasilje neće tolerisati", rekla je Paunović za RTS.

Ona je istakla da to "zaista nije slika Novog Sada" i navela da je uloženo dosta rada i energije prethodnih godina te je iz godine u godinu takvih napada sve manje. "U odnosu na 2011. broj napada zasnovanih na etničkoj pripadnosti je smanjen za 50 odsto", naglasila je Paunović.

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina održavaju se 4. novembra, a do kraja oktobra moguće je predati liste, podsetila je ona. Kako je dodala, do 19. oktobra moguć je upis u poseban birački spisak, a do 31. oktobra birači će moći da se upišu samo u državnoj upravi dok će konačni rezultati biti poznati do 8. novembra.

"I glasači su prepoznali da ovo nisu izbori za političke partije i kampanja se kreće u okvirima nadležnosti koje imaju saveti za nacionalne manjine", rekla je Paunović.
Sve ono što država i Vlada poslednjih godina čini na polju poboljšanja položaja nacionalnih manjina i što bolje komunikacije sa savetima ostavilo je prostor da se u kampanji govori samo o tome šta još može da se učini, zaključila je Paunović za RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: