Brisel prvi put o "promeni granica": "Može da odjekne..."

Evropski parlament je usvojio amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica.

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2018.

18:11

Brisel prvi put o
Foto: Gettyimages

Amandman je usvojen kao deo rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kako bi pokušao da Briselski dijalog "izvuče" iz ćorsokaka u koji je upao, ocenila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Grubješićeva je za Tanjug rekla da je, usvajanjem pomenutog amandmana, u okviru Nacrta izveštaja o napretku Srbije, EP "ostavio prostor i dao šansu" da se razgovori dve strane nastave i da dovedu do sveobuhvatnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv i za jedne i za druge i za međunarodnu zajednicu.

"Priča o razgraničenju za EP svakako nije završena. Ako je Briselski dijalog upao u ćorsokak sada na način na koji se vodi, pragmatično je i racionalno da potražite neka druga, kako oni vole da kažu, kreativna rešenja", rekla je ona i dodala da u dijalogu ne treba da postoji nijedna tabu tema, pa ni tema korekcije granica.

Ona podseća da korekcija nije eksplicitno pomenuta u usvojenom amandmanu, ali da se to može zaključiti iz navoda izveštaja koji govore o podržavanju dijaloga, te da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen i uzima u obzir stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Ocenjuje da, iako rezolucije EP nisu obavezujuće, formalno usvajanje pomenutog amandmana može "odjeknuti" budući da se rezolucije EP citiraju, prate i analiziraju.

"Ovo sigurno neće proći nezapaženo, naročito pošto su je prihvatili i izvestilac EP za Srbiju i izvestilac EP za Kosovo", navela je ona.

Dodaje da je na Nacrt izveštaja o napretku Srbije podneto 239 amandmana, od čega je usvojeno 27 kompromisnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: