Burno u MKD: Zaev predstavio amandmane, VMRO-DPMNE protiv

Skoplje -- Burna sednica Odbora za ustavna pitanja makedonskog parlamenta na kojoj je Zoran Zaev predstavio predlog ustavnih amandmana u skladu sa sporazumom s Grčkom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE / Hayoung Jeon
Foto: EPA-EFE / Hayoung Jeon

Prema tom sporazumu, Republika Makedonija bi se ubuduće zvala Severna Republika Makedonija.

Referendum o tom pitanju, održan 30. septembra, bio je konsultatvni, ali je bio neuspešan, jer se glasanju odazvalo svega 36 odsto građana sa pravom glasa.

Sednica Odbora je počela sa pola sata zakašnjenja zbog konsultacija članova tog parlamentarnog tela iz najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE sa svojim koalicionim partnerima. Ta stranka je i daje protiv promene Ustava, a njihov član Odbora Veljanoski je poručio da vladajuća koalicija neće imati neophodnu podršku dve trećine poslanika.

Predstavljajući ustavne amandmane, Zaev je poručio da su poslanici ti koji donose odluku o bojoj budućnosti zemlje, te da veruje da će amandmani biti usvojeni.

"Ovi amandmani su za bolji život u Makedoniji. U skladu sa predviđenim pravnim i institucionalnim okvirom za ustavne promene, narodni poslanici donose odluku slobodnom voljom. Oni koji ih podrže, podržavaju budućnost Makedonije", rekao je Zaev i istakao da od poslanika očekuje da ti amandmani budu usvojeni jer oni pre svega znače ekonomski prosperitet zemlje.

Zaev je rekao da Makedonija mora izaći iz izolacije i da je zato neophodno sprovesti inicijativu o ustavnim promenama.

"Rešavanjem spora između Makedonije i Grčke, gradimo prijateljstvo koje nikada nije bilo veće", ocenio je Zaev, preneo je portal Fokus.

Istakavši da je korist od usvajanja ustavnih amandmana neprocenjiva, Zaev je ukazao da, ako se želi priključenje Savetu NATO u januaru naredne godine, inicijativa za ustavne promene prethodno mora biti sprovedena.

"Mi ćemo stati uz rame uz naše zapadne partnere jer to je garancija za sigurnost i stabilnost Makedonije. Sada je vreme da se potvrdi odluka iz 1993. godine i članstvo naše zemlje u EU i NATO", kazao je Zaev i podsetio da je od tada prošlo 25 godina, te da Makedonija više nema vremena za gubljenje.

Zaev je pozvao na preuzimanje odgovornosti za istorijsku priliku koja je data Makedoniji, za šta je, kako je rekao, potrebna i maksimalna podrška.

Poslanik VMRO-DPMNE, Trajko Veljanoski, je na sednici Odbora rekao da vladajuća većina neće imati dvotrećinsku većinu da promeni Ustav.

"Većinska volja naroda izražena neizlaskom na referendumu je imperativ za svaku vladu. Nemate mandat za promenu Ustava i to je potvrđeno na referendumu", rekao je Veljanoski, a njegovo izlaganje je propraćeno aplauzom poslanika VMRO DPMNE.

Veljanoski je, kako prenosi portal Plusinfo, ranije rekao da su opozicija, javnost i predsednik države bili isključeni iz pregovora sa Grčkom, te da je o nacionalnom interesu zemlje odlučivao, kako je rekao, "uzak krug političara".

"Umesto javnih rasprava, dogovora i konsenzusa, došlo je do podele društva", kazao je Veljanoski i istakao da sporazum sa Grčkom ne može biti važniji od njegovog sadržaja.

Rasprava u parlamentu o izmeni ustavnih amandmana može trajati 10 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu