"Kao kroz krpu da priča, dečko, ovo što si rekao..."

Još jedna nesreća dogodila se u fabrici "Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima. Radnik Z. N. (53) povređen je u eksploziji prese.

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2018.

23:30

screenshot

Eksplozija se dogodila u pogonu "Raketno gorivo". Povređeni je odmah prevezen u bolnicu u Čačku, gde mu je ukazana medicinska pomoć, a prema rečima dežurnog lekara, radi se o lakšim povredama mekog tkiva.

I ponovo je za nesreću kriv radnik, što je nedugo nakon nesreće utvrdila stručna komisija, koju je formirao direktor fabrike.

Komisija je, kako se navodi u saopštenju fabrike pregledala je snimke i uočila, kako navode, da radnik nije poštovao propisanu proceduru.

U prošloj sezoni dve epizode emisije „Život priča“ bile su posvećene pogibiji Milomira Milivojevića u fabrici, kada je 14. jula 2017. godine eksplodirao i zapalio se barutni otpad pa je od posledica poginuo Milomir i njegov kolega Milojko Ignjatović.

Tada smo mogli da čujemo kako je porodica pokojnog Milomira pričala o ucenama i pritiscima od strane direktora fabrike Radoša Milovanovića, kako su radnici menjali iskaze i pričali o pritiscima koje su trpeli i kako se sam direktor oglašaovao u odabranim medijskim segmentima govoreći uglavnom o sjajnim uslovima za rad u fabrici.

U međuvremenu, direktor fabrike tužio je oca i sestru pokojnog Milomira između ostalog zbog stvari koje su izrečene u „Život priča“. S druge strane, optužnog predloga protiv osimnjičenih još nema. Sestra pokojnog Milomira, Mirjana Milivojević tvrdi da Osnovno javno Tužilaštvo u Čačku, odeljenje u Ivanjici, u čijoj je nadležnosti slučaj, opstruira i odugovlači ceo proces.

Kako Mirjana navodi, porodica ima problem da dođe do dokumentacije u predmetu, a određena dokumenta stigla su do njih tek godinu dana nakon nesreće.

Naime, postoji pet različitih dokumenata o uzrocima i okolnostima nastanka eksplozije i požara koji su za posledicu imali smrt dva radnika. To su: Izveštaj komisije koja je oformljena na zahtev Nadzornog odbora fabrike, Izveštaj Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane, Zapisnik o pregledu lica mesta požara Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i dva veštačenja koja su rađena na zahtev tužilaštva – jedno koje je radio veštak Miloš Vukadinović prema usmenoj naredbi tužioca Danila Vujićića dan nakon nesreće I drugo veštačenje koje je povereno Institutu za preventivu iz Novog Sada, a koje potpisuje veštak Julije Cinkler.

Analizom ovih dokumenata može se videti da četiri dokumenta imaju istu fotodokumentaciju sa pečatom MUP-a, osim Izveštaja Komisije same fabrike čija se fotodokumentacija bitno razlikuje.

Kako se na slikama vidi, elektrokolica su izgorela ali je vozačeva kabina i dalje na vozilu kao što su i vozačko i suvozačko sedište.

Iz Zapisnika o pregledu lica mesta požara MUP-a i na osnovu veštačenja Miloša Vukadinovića može se ustanoviti da su ove slike urađene tokom uviđaja dan nakon nesreće.

Međutim, hronološki prvi izveštaj je Izveštaj Komisije fabrike koji ima potpuno drugačiju fotodokumentaciju od ostalih. Na fotografijama iz Izveštaja Komisije se vidi da su vozačko i suvozačko sedište razneti i da su na betonu, da je bela kabina vozača takođe razneta i da je na betonu. Takođe, ne vide se elektro-kolica nigde, njih prosto nema na slikama ali se zato vidi trag guma od elektrokolica.

Kako tvrdi pravni zastupnik porodice, advokat Vladimir Todorić, namera rukovodstva fabrike jeste da se to prikaže kao požar, a ne eksplozija da bi se na taj način odvratila pažnja od prekomerne količine barutnog otpada u magacinu gde su radnici nastradali.

Isti taj magacin koji je bio pretovaren, nije imao niti upotrebnu dozvolu, kao ni protivpožarni atest. Što se tiče fotodokumentacije, Todorić tvrdi da ne samo što postoje dva seta fotografija, već u predmetu nema fotografija koje se navode da postoje, a to su one koje je snimio kriminalistički tehničar MUP-a u večeri nesreće.

Naime, sve fotografije lica mesta su po danu, a one koje je snimio MUP trebalo bi da su noćne. Lice mesta nasreće, po nalogu Tužilaštva, čuvalo je obezbeđenje fabrike, a ne policija, što je takođe veoma neobično, smatra Todorić.

Jedini svedok nesreće, čovek koji je sa poginulim radnicima bio u magacinu je njihov kolega Marko Mitrović. On je u emisiji posvedočio kakave je pritiske trpeo od direktora fabrike Radoša Milovanovića.

Marko, koji je lakše povređen u nesreći, tri dana posle kobnog događaja dao je izjavuu policiji u kojoj je posvedočio šta se i kako dogodilo. On tvrdi da je nakon toga dobio je anonimni poziv u kome mu je rečeno da svoj prvobitni iskaz mora da promeni.

„Fabričkim automobilom me odvoze u policiju, gde mi policijski inspektor od prethodne večeri stavlja reči u usta, sugeriše mi odgovore“, priča Marko.

Dva dana kasnije u kancelariju ga poziva direktor fabrike Milovanović, koji mu, prema Markovoj tvrdnji, preti.

„Ja sam ispao izdajnik u svemu, direktorova reč je jača od moje“, opisuje Marko taj susret. On kaže da je usled pritisaka i straha da ne bude likvidiran pristao da promeni iskaz.

„Direktor Milovanović mi je rekao – Reci da su ispustili bure. – Ne mogu da kažem, zbog njih dvojice na nebu. – Ma njih nema, pa nema, rekao mi je Radoš.“

Tako je Marko u studiju TV Prva ilustrovao na koji način je na njega vršen pritisak i dodaje da ga je direktor stalno ’upozoravao’ da vodi računa šta će reći na sudu. Kako je rekao, pristao je da promeni iskaz zbog straha da ga neko ne likvidira.

Još jednom je Marko bio primoran da potpiše nešto što nije izgovorio, a na osnovu njegove izjave direktor fabrike Radoš Milovanović tužio je Milovana Milivojevića, oca pokojnog Milomira, za ugorožavanje bezbednosti.

Naime, Marko tvrdi da su ga u policiji naterali da potpiše izjavu koju su pred njim sastavili, da je bio svedok da je Milovan pretio da će na direktora fabrike baciti bombu.

Zahtevali su od njega da potpiše izjavu i da navede još dva svedoka koja su to čula.

Direktor fabrike Radoš Milovanović tužio je oca pokojnog Milomira ne samo za ugoržavanje bezbednosti, već i za navodne uvrede izrečene u emisiji „Život priča“, dok je sestu Mirjanu tužio za uvrede izrečene u otvrenom pismu koje je uputila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

I sledeće srede u emisiji „Život priča“ nastavlja se svedočenje članova porodice i njihovog pravnog zastupnika, kao i jedinog svedoka događaja o strahu i pretnjama koje i dalje doživljavaju, ali i snažnoj volji da nikada ne odustanu od dokazivanja istine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: