Šabić: Nadležni, proverite to što tvrde poslanici SNS

Rodoljub Šabić je pozvao da se provere optužbe Aleksandra Martinovića i Marjana Rističevića da su on i bivši ombudsman Saša Janković "dobili 80.000 funti".

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2018.

11:50

Šabić: Nadležni, proverite to što tvrde poslanici SNS
Ilustracija: Thinkstock

Te provere poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od budžetske inspekcije, Državne revizorske institucije, tužilaštva i BIA.

Podsetimo, poslanici vladajuće koalicije Aleksandar Martinović i Marjan Rističević optužili su Šabića i Jankovića da su "dobili 80.000 funti" i da je Šabić na službena putovanja potrošio 1,35 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju, Šabić je u pisanoj izjavi dostavio svoj odgovor na poslaničko pitanje koje je Martinović postavio povereniku na sednici Skupštine Srbije 2. oktobra.

Martinović je na sednici Skupštine upitao kada će Šabić prestati da "otvoreno radi protiv svoje države, protiv njenih interesa", protiv interesa srpskih obaveštajnih službi, jer kako je naveo, (Rodoljub) Šabić ne prima platu od tih stranih službi, nego iz budžeta Srbije. On je dodao da ga je Šabić optužio da su on i njegovi poslanici "potrošili 150 miliona dinara i da su oni iz Srpske napredne stranke botovi".

U odgovoru na te optužbe, Šabić je rekao da su Martinovićevi navodi "niz proizvoljnih, ničim argumentovanih konstatacija" i da su namerno iznete neistine.

"Radi se o nečemu što Martinović radi već duže vreme u kontinuitetu", naveo je Šabić i dodao da je Martinović tokom postavljanja pitanja na sednici 2. oktobra ponovo uputio pitanje Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) o službenim putovanjima poverenika, te da je Martinović "stvarni iznos od 507.000 dinara naduvao na čak 1,35 miliona dinara".

Šabić je rekao da su neistinite Martinovićeve optužbe da je on optužio "bilo koje" poslanike da su potrošili 150 miliona dinara.

Prema Šabićevim rečima, u odgovoru na Martinovićeve optužbe o navodnim troškovima njegovih službenih putovanja, naveo je "tačan iznos sredstava koji je namenjen za službena putovanja poslanika u toku godine."

Kako je Šabić rekao, nikada nije odredio ljude koji su mu upućivali pretnje fizičkom likvidacijom prema stranačkoj ili drugoj pripadnosti.

"Rekao sam da je reč o botovima, ali ne i da su botovi Martinović ili neki drugi konkretni ljudi iz SNS", rekao je Šabić.

Kako je potvrdio, poslanika Marjana Rističevića jeste nazvao "lažljivim lupežom", ali zbog toga što je, kako navodi, više puta zloupotrebio govornicu Skupštine i insuinuirao da je Šabić zajedno sa bivšim zaštitnikom gradjana Sašom Jankovićem "prisvojio, to jest podelio nekakav novac".

Šabić je rekao da se ta "insinuacija" odnosila na projekat koji je poverenik uz donacije holandske i britanske ambasade realizovao pre šest godina, a koji se ticao zaštite uzbunjivača u Srbiji.

On je dodao da je izveštaj o utrošenim finansijskim sredstvima na tom projektu dostupan na veb sajtu poverenika, te da je javno pozvao budžetsku inspekciju, DRI ili bilo kog novinara ili gradjanina da zatraži bilo koju informaciju u vezi sa istim.

"Poziv se posebno odnosio, to sam naglasio, na Rističevića i otvoren je i danas", kazao je Šabić.

Šabić je dodao da je pozvao i tužilaštvo, Bezbednosno-informativnu agenciju i sve nadležne organe da, "ako imaju, bilo čime potkrepe" Martinovićeve optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: