Opozicionar se ubio skokom sa zgrade obaveštajne službe

Predstavnik venecuelanske opozicije Fernando Alban izvršio je samoubistvo skočivši sa desetog sprata zgrade obaveštajne službe u kojoj je bio zatvoren.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.10.2018.

17:39

Opozicionar se ubio skokom sa zgrade obaveštajne službe
Foto: Tanjug/AP

On je bio zatvoren zbog sumnje da je planirao ubistvo predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Ujedinjene nacije su reagovale, rekavši da će započeti istragu o njegovom ubistvu, prenosi AP.

Ravina Šamdasani iz Kancelarije visokog komesara za ljudska prava UN izjavila je da su venecuelanski zvaničnici bili dužni da se postaraju za Albanovu bezbednost dok se nalazio u pritvoru.

Naglasila je da će istraga o Albanovoj smrti biti deo šire istrage o optužbama o kršenju ljudskih prava u Venecueli, prenosi AP.

"Zabrinuti smo zbog njegove smrti. Pozivamo na transparentnu istragu kako bi se okolnosti ispitale", rekla je Šamdasani.

Alban (56) je uhapšen u petak na međunarodnom aerodromu u prestonici Karakasu po dolasku iz Njujorka, objasnio je njegov advokat.

Vraćao se iz SAD, gde je prisustvovao sastancima sa zvaničnicima u toku Generalne skupštine UN, sa nekoliko članova stranke "Prva pravda".

Drugi opozicionari su skeptični i veruju da se radi o ubistvu.

Nekoliko desetina njih okupilo se ispred policijske stanice, gde su vikali "Maduro, ubico!"

"Nema sumnje da se radi o ubistvu. Jedina stvar koja je preostala ovoj vladi je mučenje, nasilje i uništenje", tvrdi lider opozicije Hulio Borhes u video-snimku koji je poslao iz Kolumbije, gde se nalazi u egzilu.

Borhes tvrdi da mu je Albanova žena u poverenju rekla da je na Albana vršen pritisak da svedoči protiv njega u istrazi o mogućem atentatu na Madura u avgustu.

Opozicija u Venecueli i dalje tvrdi da se više od 100 građana Venecuele nalazi u pritvoru, obeleženi kao "politički zatvorenici". Pojedinci su, kako tvrde, u pritvoru već četiri godine - nemaju dodira sa spoljnim svetom i uskraćena su im prava na odbranu, prenosi AP.

Poneki su uporedili Albanovu smrt sa slučajem socijalističkog ekstremiste Horhea Rodrigeza, pokojnog oca aktuelnog potpredsednika Venecuele Delsija Rodrigeza.

Smrt Horhea Rodrigeza 1976. godine prvobitno je opisana kao samoubistvo, dok su kasnije obelodanjena saznanja da je podlegao povredama koje je zadobio tokom mučenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: