Novinar ušao u konzulat i "nestao", objavljena fotografija

"Vašington post" objavio fotografiju nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija, koju opisuje kao njegovu poslednju. Erdogan traži dokaze da je novinar živ.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Utorak, 09.10.2018.

08:57

Novinar ušao u konzulat i
Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, saudijske vlasti dozvolile su Turskoj da sprovede pretragu u saudijskom konzulatu u Istanbulu, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je navelo da su saudijske vlasti obavestile Ankaru da su "otvorene za saradnju" i da će dozvoliti da se pretraži zgrada konzulata.

Nije navedeno kada će to biti obavljeno.

Na fotografiji koju je objavio "Vašington post", za koji je Kašogi radio, vidi se kako on ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu pre nedelju dana, prenosi AP, uz napomenu da se novinaru od tada gubi svaki trag. Američki list navodi da mu je fotografiju, na kojoj se nalazi pečat sa datumom, dostavila "osoba bliska istrazi".

Istovremeno, američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je vladu Saudijske Arabije da podrži "temeljnu istragu" o saudijskom novinaru i da transparentno objave rezultate te istrage, prenosi danas Rojters.

Kašogi (59) je nestao tokom posete konzulatu u Istanbulu, gde je otišao po dokumenta koja su mu potrebna da bi oženio svoju tursku verenicu, navodi američka agencija.

Turski zvaničnici i Kašogijevi prijatelji rekli su za AP da strahuju da je novinar ubijen u konzulatu, dok je Saudijska Arabija te tvrdnje okarakterisala kao neosnovane, ali nije pružila dokaze da je on ikada izašao iz te zgrade.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je juče Rijad da pruži dokaze da je Kašogi živ napustio konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. I američki predsednik Donald Tramp takođe je izrazio zabrinutost zbog nestanka saudijskog novinara. "Zabrinut sam. Ne volim da slušam o tome... Trenutno niko ne kaže ništa o tome, ali kruže neke ružne priče. Ne volim to", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti, napominje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: