"I dalje – strah"

Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić novi su članovi Predsedništva BiH, iako njihovi protivnici ne priznaju poraz.

Izvor: Dojèe vele

Ponedeljak, 08.10.2018.

10:32

Ilustracija: Thinkstock

Analitičari nisu optimisti u pogledu promene političke klime nakon opštih izbora u toj zemlji, piše Dojče vele.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, objavila je u ponedeljak (8.10.) prve nepotpune, zvanične rezultate izbora za članove Predsedništva BiH, na osnovu obrađenih 43,42 odsto glasačkih mesta.

U trci za bošnjačkog člana Predsedništva, najviše glasova dobio je kandidat najuticajnije bošnjačke političke partije – Stranke demokratske akcije (SDA), Šefik Džaferović – 37,97 odsto glasova. Na drugom mestu je kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović sa 33,40 odsto, dok je na trećem mestu kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić s 12,35 odsto glasova.

U trci za člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda, najveći broj glasova ima Željko Komšić – 49,47 odsto, dok je predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović dobio 38,66 odsto glasova.

Za srpskog člana Predsedništva, najviše glasova osvojio je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik – 55,15 odsto, dok je kandidat Saveza za pobedu (SZP) Mladen Ivanić osvojio 41,98 odsto glasova.

“Biću zadovoljan ako budem kao Bakir Izetbegović“

SDA je među prvima proglasila pobedu na izborima, a Šefik Daferović je izjavio da će nastaviti putem kojim ide stranka sa Bakirom Izetbegovićem načelu. “Biću zadovoljan ako budem kao on“, rekao je Džaferović.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je Džaferović pobedio u svim izbornim jedinicima, osim u Tuzlanskom kantonu. “Čestitam i Ramizu Salkiću (kandidatu SDA) koji je pobedio za potpredsednika Republike Srpske“, dodao je Izetbegović. Lider SDA nije isključio mogućnost koalicije sa drugim strankama, a Dragana Čovića i HDZ BiH pozvao je da uđu u vlast, u skladu s izbornim rezultatima.

Komšić: “Ja sam vaš predsednik, glasali vi za mene ili ne“

Proglašavajući pobedu, predsednik Demokratskog fronta (DF) Željko Komšić poručio je građanima BiH da će podjednako služiti svima, bez obzira na to za koga su i da li su uopšte glasali. “Hrvatima u BiH želim da poručim da je naš ustavni sistem takav da sam ja opet na ovom mestu. Ja sam vaš predsednik, glasali vi za mene ili ne. Isto važi i za ljude iz RS“, rekao je Komšić. On je naglasio da je opredeljen za saradnju s Beogradom i Zagrebom, “ali da se ne mogu tolerisati neke stvari koje su do sada tolerisane, a to je mešanje u unutrašnja pitanja BiH“.

U centrali HDZ BiH u Mostaru nisu bili oduševljeni, iako su, prema sopstvenim tvrdnjama, ostvarili dobre rezultate, posebno na kantonalnim nivoima. Predsednik stranke Dragan Čović žali zbog “bošnjačkog opredeljenja“ na izborima. “Hrvatski narod poslao je poruku da je konstitutivan i da je proevropski. Žalosti me što Bošnjaci to nisu razumeli i što su se opredelili drugačije. Mislio sam da to neće uraditi. Mi ćemo u hrvatskom glasačkom telu imati 80 odsto. Ne mogu Bošnjaci Hrvatima da biraju legitimne predstavnike, to je put nazadovanja, to nije evropski put. To je poruka i predstavnicima međunarodnih institucija. Trudili smo se da izmenimo Izborni zakon. Sada se vidi da je prevaga u rukama najmnogobrojnijeg naroda. Verujem da će među Bošnjacima biti razumevanja, jer to nije dobro za bošnjački narod i BiH, i to može da izazove neviđenu krizu“, poručio je Čović.

Izbornim rezultatima razočarani su i predsednik HDZ-a 1990 i nosilac liste za Parlamnent BiH Ilija Cvitanović, te kandidatkinja te stranke za Predsedništvo BiH Dijana Zelenika. Ona je nezadovoljna i odnosom medija prema njenoj kandidaturi, ali i sveukupnom političkom atmosferom, te “podređenim“ položajem žena u politici BiH. “Rezultati bi bili drugačiji da iz Hrvatske nisu pozvali birače da glasaju za Dragana Čovića“, rekla je Zelenika.

Neizvesnost u RS?

Izborna trka neizvesnija je u Republici Srpskoj, iako je kandidat SNSD Milorad Dodik proglasio pobedu na izborima za Predsedništvo BiH. On je rekao da će sa izabranim predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda sarađivati, “ako se poštuje Ustav“. “U BiH se može postići napredak ako se budu jednako uvažavali svi, bez mešanja stranaca“, naglasio je Dodik.

Njegov glavni protivnik Mladen Ivanić ukazao je na “nelogičnosti“ u izbornom procesu, i ovako prokomentarisao izborne rezultate. “Ja sam pobedio u gradskim sredinama, a Dodik u seoskim“, rekao je Ivanić. On i njegov koalicioni partner iz SZP, lider Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica, nisu priznali pobedu SNSD. Govedarica je rekao da u trci za predsednika RS vodi ispred kandidatkinje SNSD Željke Cvijanović, a članovi i simpatizeri njegove stranke nadaju se da bi glasovi iz inostranstva mogli da odluče u njihovu korist.

U opozicionim strankama nije bilo slavljeničke atmosfere, ali ni preterane žalosti. SDP je poručila da ne priznaje izborni poraz svog kandidata Denisa Bećirovića za bošnjačkog člana Predsedništva. “Treba sačekati da se prebroji i poslednji birački listić“, rekao je lider SDP Nermin Nikšić.

Za predsednika SBB Fahrudina Radončića, poraz na izborima donosi i izvesno olakšanje. “Biće mi olakšanje da ne budem u Predsedništvu i posvetiću se drugim stvarima“, rekao je Radončić i najavio izgradnju novog tornja u Sarajevu. Iz Naše stranke poručuju da je Boriša Falatar bio “najbolji kandidat za Predsedništvo BiH“ i da njegovo vreme tek dolazi. Obećali su aktivnije delovanje na svim pozicijama i novi napredak za četiri godine. “Vodili smo kampanju kakvu ova zemlja nije videla, kampanju koja se zasniva na poverenju, koja hrabro gradi mostove i probija puteve, koja se zasniva na razgovoru. Borba se nastavlja za snažno napredno društvo i za snagu otvorene ruke“, poručio je Falatar.

“Čović je doveo Komšića u Predsedništvo“

Politički analitičari uglavnom se slažu u oceni da trenutni rezultati opštih izbora ne nagoveštavaju bitnije promene na političkom planu, jer odnosi snaga nisu suštinski izmenjeni. Nacionalne stranke i dalje imaju najveću podršku, a birači se ponašaju kao da im je dobro u ovakvoj BiH“, ocenjuje politički analitičar Ibrahim Prohić.

U komentaru za DW, Prohić ističe da je lider HDZ BiH Dragan Čović najzaslužniji za pobedu Željka Komšića. “Da nije bilo Čovića, Komšić ne bi ušao u Predsedništvo BiH. Čovićeva saradnja s Dodikom, uz ispoljavanje desktruktivne politike prema BiH, te pretnja famoznim 'planom B', doveli su Komšića u Predsedništvo BiH“, rekao je Prohić. Sagovornik Dojče velea nije optimista u pogledu promene političke klime u BiH. Ističe da je strah i dalje jedan od ključnih motiva, ne samo na izborima, nego i drugim procesima.

Prema podacima Centralne izborne komisijue, na opštim izborima u BiH glasalo je 53,26 odsto građana s pravom glasa, nešto manje u odnosu na prethodne opšte izbore, kada je izlaznost bila oko 54,47 odsto. Najveća izlaznost je i ovoga puta zabeležena u manjim sredinama. Tokom izbornog dana, Koalicija posmatrača “Pod Lupom“ evidentirala je 400 incidentnih situacija, a privremeni prekidi glasanja zabeleženi su u Doboju i Bijeljini. Međutim, iz Koalicije je saopšteno da uočene nepravilnosti ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: