Dodik pobedio, zapevao, pa poručio: Ukidam Incka VIDEO

Banjaluka -- Milorad Dodik, koji je prema prvim podacima pobedio na izboru za srpskog člana Predsedništva BiH, kaže da će odmah tražiti ukidanje visokog predstavnika za BiH.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a, na izborima za članove Predsedništva BiH pobedili su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Dodik, koji je i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je za RTS rekao da, ukoliko ostali članovi Predsedništva BiH žele da prihvate njegov predlog imaće dijalog, jer kako je objasnio, ako hoće da naprave "malo jaču Bosnu nego što je imamo danas, onda moraju da izbace visokog predstavnika". Trenutno je na toj funkciji, podsetimo, Valentin Incko.

"Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbedima podršku. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da Srbija se slaže, Hrvatska se slaže. Ostalo je da se još složi Amerika", rekao je Dodik.

On je kazao da u Bosni i Hercegovini postoji "stara američka administracija koja radi po recedivima prošlosti", ali da će pokušati da pošalje pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu i zatraži njegovu podršku da se ukine visoki predstavnik.

"Verujem da ću uspeti da dođem do njega", kazao je Dodik i zahvalio na pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS.

"Ja ću tražiti da to bude zvaničan stav Predsedništva, ukoliko Bosna želi da bude suverena i hoće da bude zemlja u međunarodnom kapacitetuonda mora da radi bez visokog predstavnika", rekao je Dodik. On je objasnio i da će zatražiti da stranci ne budu u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"Stranci u ustavnom sudu moraju da idu, to će biti jedan od mojih prvih zahteva. Ako ne bude dijaloga na tu temu i prihvatanja od strane drugih predstavnika, nemam razloga da ja prihvatim bilo šta što oni misle da treba da urade", rekao je Dodik.

"Ja ću pokušati da poziciju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine ojačam i poziciju srpskog naroda u celini", rekao je Dodik i dodao da će ili putem video-linka iz kancelarije u Istočnom Sarajevu učestvovati u sednicama Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH kandidat SNDS-a osvojio je najveći broj glasova - 55,15 odsto, dok je Mladen Ivanić osvojio 41,98 odsto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije BiH, na osnovu glasova sa 43,42 odsto biračkih mesta.Nakon proglašenja pobede Dodik je, kako su preneli mediji, u svom izbornom štabu zapevao "Ne može nam niko ništa".

strana 1 od 140 idi na stranu