Dodik pobedio, zapevao, pa poručio: Ukidam Incka VIDEO

Milorad Dodik, koji je prema prvim podacima pobedio na izboru za srpskog člana Predsedništva BiH, kaže da će odmah tražiti ukidanje visokog predstavnika za BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2018.

08:47

Dodik pobedio, zapevao, pa poručio: Ukidam Incka VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a, na izborima za članove Predsedništva BiH pobedili su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Dodik, koji je i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je za RTS rekao da, ukoliko ostali članovi Predsedništva BiH žele da prihvate njegov predlog imaće dijalog, jer kako je objasnio, ako hoće da naprave "malo jaču Bosnu nego što je imamo danas, onda moraju da izbace visokog predstavnika". Trenutno je na toj funkciji, podsetimo, Valentin Incko.

"Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbedima podršku. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da Srbija se slaže, Hrvatska se slaže. Ostalo je da se još složi Amerika", rekao je Dodik.

On je kazao da u Bosni i Hercegovini postoji "stara američka administracija koja radi po recedivima prošlosti", ali da će pokušati da pošalje pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu i zatraži njegovu podršku da se ukine visoki predstavnik.

"Verujem da ću uspeti da dođem do njega", kazao je Dodik i zahvalio na pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS.

"Ja ću tražiti da to bude zvaničan stav Predsedništva, ukoliko Bosna želi da bude suverena i hoće da bude zemlja u međunarodnom kapacitetuonda mora da radi bez visokog predstavnika", rekao je Dodik. On je objasnio i da će zatražiti da stranci ne budu u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"Stranci u ustavnom sudu moraju da idu, to će biti jedan od mojih prvih zahteva. Ako ne bude dijaloga na tu temu i prihvatanja od strane drugih predstavnika, nemam razloga da ja prihvatim bilo šta što oni misle da treba da urade", rekao je Dodik.

"Ja ću pokušati da poziciju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine ojačam i poziciju srpskog naroda u celini", rekao je Dodik i dodao da će ili putem video-linka iz kancelarije u Istočnom Sarajevu učestvovati u sednicama Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH kandidat SNDS-a osvojio je najveći broj glasova - 55,15 odsto, dok je Mladen Ivanić osvojio 41,98 odsto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije BiH, na osnovu glasova sa 43,42 odsto biračkih mesta.Nakon proglašenja pobede Dodik je, kako su preneli mediji, u svom izbornom štabu zapevao "Ne može nam niko ništa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: