Predsednik Interpola podneo ostavku!

Kineski zvaničnik koji je na čelu Interpola Meng Hongvej, podneo je ostavku na tu funkciju pošto je Kina saopštila da je pod istragom.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

To je saopštila međunarodna policijska agencija.

Interpol je naveo da je Meng podneo ostavku na funkciju predsednika izvršnog odbora te organizacije, bez navođenja razloga.

Meng je zamenik kineskog ministra za javnu bezbednost. Njegova supruga je u petak rekla da se nije čula s njim otkada je krajem septembra otputovao u Kinu. Od tada se ne zna gde je i šta je s njim.

Disciplinsko telo kineske vladajuća Komunistička partija Kine (KPK) saopštilo je danas da je Meng osumnjičen zbog kršenja zakona i da je pod istragom nove kineske antikorupcijske službe.

Interpol, međunarodna policijska organizacija sa sedištem u Lionu, saopštila je da će potpredsednik izvršnog odbora, Južnokorejac Kim Jong Jang vršiti dužnost predsednika.

Komunistička partija Kine saopštila je da je nestali predsednik Interpola Meng Hongvej osumnjičen zbog kršenja zakona i da je pod istragom u Kini.

Državna komisija za nadzor je na svom sajtu objavila da je Hongvej, zamenik ministra za javnu bezbednost Kine, "osumnjičen za kršenje zakona" i da je "pod nadzorom i istragom" tog disciplinskog tela KPK koje istražuje korupciju i političku nelojalnost, prenosi Asošiejted pres.

Interpol, međunarodna policijska organizacija sa sedištem u Lionu, juče je saopštio da je uputio zvaničan zahtev kineskim vlastima za informaciju o Mengu.

Prvi Kinez na čelu Interpola nestao je krajem septembra tokom puta iz Francuske u Kinu. Francuske vlasti navode da se Meng (64) ukrcao na avion i stigao u Kinu, ali da nije poznato šta se s njim potom dešavalo.

Ranije danas, Mengova žena Grejs Meng rekla je novinarima u Lionu da s njim nije razgovarala od 25. septembra i da joj je on tog dana poslao sliku noža što je ona protumačila kao "znak da je u opasnosti".

U prvoj izjavi za javnost o misteriji u vezi s nestankom Menga Hongveija, njegova supruga je novinarima u Lionu danas rekla da veruje da je on, šaljući joj fotografiju noža, pokušao da joj kaže da je u opasnosti, prenosi AP

Grejs Meng je rekla da nije bila u kontaktu sa njim otkako joj je poruku poslao 25. septembra.

Prema njenim rečima, četiri minuta pre nego što joj je poslao fotografiju, od supruga joj je stigla poruka: "Čekaj moj poziv".

Grejs Meng kaže da se sa suprugom od tada nije čula i da ne zna šta mu se dogodilo.

Interpol, čije je sedište u Lionu, i zvanično je juče zatražio od Kine informacije o predsedniku te organizacije Mengu Honveiju, koji je nestao pošto je došao u posetu svojoj domovini Kini.

U saopštenju Interpola se navodi da su iskorišćeni kanali za sprovođenje zahteva kako bi se taj zahtev o statusu Menga Hongveija uputio Kini, preneo je AP.

Ta organizacija se nada zvaničnom odgovoru vlasti u Kini.

Za sada Kina ništa nije komentarisala, budući da je u toj zemlji trenutno u toku jednonedeljni praznik.

Francuska je pokrenula istragu o tom slučaju i saopštila da je Meng ukrcao na avion za Kinu, ali da je nepoznato šta se nakon dolaska u tu zemlju desilo sa njim.

Hongkonški list "Saut Čajna Morning Post" naveo je da je Meng poslednja žrtva aktuelne kampanje protiv korupcije u Kini, kao i da je odveden radi saslušanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 415 idi na stranu