Đukanović: Rusi umešani u pokušaj atentata na mene

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio da nema dileme da su ruski državljani, sa legitimacijama bezbednosnih službi bili upleteni u pokušaj terorizma.

Izvor: Beta

Nedelja, 07.10.2018.

15:17

Đukanović: Rusi umešani u pokušaj atentata na mene
EPA-EFE Boris Pejovic

On je na pitanje da li veruje ruskom predsedniku, s obzirom na to da Rusija ne odobrava činjenicu da je Crna Gora u NATO-u i da su dva ruska državljanina osumnjičena u pokušaj atentata na njega, naveo da Rusija ima svoje interese i da ih pokušava realizovati "utoliko agresivnije ukoliko prepozna više slabosti u evropskoj politici".

On je u intervju za italijansku radio-televiziju RAI kazao da je važno da Evropa sačuva viziju potpunog ujedinjenja i integracije Balkana. "Da na taj način pomogne Balkanu da usvoji evropske vrednosti i zatvori vrata za upliv nekih trećih politika koje su suprodstavljene evropskom sistemu vrednosti. Ja tako vidim i to što se događalo u Crnoj Gori i što se događa na nekim od drugih evropskih meridijana u ovom vremenu", kazao je Đukanović.

Kako je dodao, "valjda nikoga ne iznenađuje što Rusija negira umešanost svojih ljudi" u pokušaj atentata na njega.

"Videli smo da se danas ta priča ponavalja u slučaju 'Skripalj' u Velikoj Britaniji, a naspram toga i u Crnoj Gori i Britaniji stoje argumenti veliki kao grad. Nema nikakve dileme da su ruski državljani bili upleteni u to što se događalo u Crnoj Gori i da su to ljudi sa legitimacijama određenih državnih službi. Time sam vam dao i odgovor koliko možemo verovati suprotnim argumentima koji se čuju na ovu temu", rekao je Đukanović.

Na pitanje kako je reagovao na izjavu američkog predsjednika Donalda Trampa da su Crnogorci ratoborni i da mogu izazvati Treći svetski rat, Đukanović je kazao da je Crna Gora smatrala da ne treba odgovarati na taj deo intervju "zato što su veoma svesni i zahvalni na kontinuiranoj američkoj pomoći u vremenu kada je trebalo čuvati stabilnost, multuetnički sklad u Crnoj Gori i odupreti se Miloševićevoj agresiji".

Crnogorski predsednik je dodao da češće nego u prethodnih 20 godina, sa određenih adresa u regiona mogu čuti poruke "koje su vrlo nalik onima iz 90-ih godina, kako nije rešenje u ovakvoj kompoziciji regiona, nego prekompoziciji i stvaranju velikih država".

"Mislim da je to krajnje retrogradna ideja, da je nažalost pokazala već dovoljno svoje slabosti, da ih svi imamo u pamćenju i da nećemo dozvoliti da Zapadni Blakan opet zaluta istim putem", naveo je Đukanović.

Komentarišući situaciju na Kosovu, crnogorski predsednik je kazao da je stanje u regionu opterećeno tim i sa još dva problema koja su "preneta iz vremena krize bivše Jugoslavije".

"Pored stanja u odnosu Beograd-Priština, tu je i problem Bosne i Hercegovine i Makedonije. Naš interes je da sva ta pitanja, po mogućnosti, što pre budu zatvorena kvalitetnim i što duže održivim (rešenjima). Mi snažno podstičemo lidere u Beogradu i Prištini da istraju u pregovorima pod pokroviteljstvom (predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost) Federike Mogerini i dođemo do rešenja koje će značiti zatvaranje teškog istorijskog problem u odnosima Srbije i Kosova", rekao je Đukanović.

On je upozorio da je u traganju za tim rešenjem važno poznavati specifične probleme regiona Zapadnog Balkana. "Ne treba ići ka rešenjima koja mogu ugroziti uvek rovitu balkansku stabilnost", ocenio je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: