"Srbija bombardovana da bi se smenio Milošević"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da mnogi ljudi u Srbiji i dalje imaju loša sećanja na bombardovanje 1999. godine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

On je rekao da je to urađeno kako bi se zaštitili civili i zaustavila vlast tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

"Naglasio sam da smo to uradili da bismo zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim. Ali, moja najvažnija poruka je da moramo da gledamo u budućnost", rekao je Stoltenberg za Radio-televiziju Srbije (RTS) posle predavanja na Filološkom fakultetu, na kojem su studenti najviše pitanja imali o bombardovanju Jugoslavije.

On je dodao da NATO podržava dijalog beograda i Prištine i to ne samo politički.

"Dijalog je potreban zbog prevazilaženja razlika i pronalaska političkog rešenja. NATO ga podržava, ne samo politički, već i zato što smo prisutni na Kosovu u vidu Kfora, čiji je zadatak očuvanje sigurnosti. I dalje ćemo biti tu da zaštitimo sve zajednice", rekao je Stoltenberg.

On je posle predavanja na Filološkom fakultetu posetio Studentski park.

Stoltenberg se za RTS osvrnuo i na svoje detinjstvo u Beogradu i rekao da se seća "prvog sladoleda na Kalemgdanu" i dečje pesmice "Ringe ringe Raja, doš'o čika Paja".

strana 1 od 177 idi na stranu