Protesti zbog "manevra" u parlamentu, na čelu – premijer

Ispred zgrade parlamenta u Jermeniji su se okupile hiljade ljudi koje zahtevaju organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Sergei Grits
Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Proteste predvodi aktuelni premijer Nikola Pašinjan.

Bivša vladajuća Republikanska partija u toj zemlji zbačena je sa vlasti u proleće nakon nekoliko nedelja masovnih protesta protiv korupcije i zapošljavanja "preko veza", podseća Rojters.

Pašinjan, bivši lider opozicije, postao je premijer u maju, za ministre je imenovao svoje saveznike i sastavio novi program vlade kojim je obećao prevremene izbore, a koji je parlament Jermenije odobrio u junu. Najnoviji protesti izazvani su današnjom iznenadnom odlukom parlamenta da odobri promene parlamentarnih pravila kojima bi se održavanje pomenutih preuranjenih izbora odložilo.

Te promene, navodi agencija, podržali su republikanski poslanici u parlamentu i dve frakcije Prosperitetna Jermenija i Dašnakcutjun (Jermenska revolucionarna federacija - ARF) koje su tokom nemira u zemlji početkom godine podržavale Pašinjana.

Obraćajući se demonstrantima, Pašinjan je danas poručio da će smeniti šestoricu ministara iz svoje vlade, iz redoba Prosperitetne Jermenije i ARF i da će se sastati sa poslanicima kako bi razgovarali o novonastaloj situaciji.

On je kazao da želi da izbori budu održani u prvoj polovini decembra i dodao da sastav u parlamentu ne odražava političku realnost u državi.

"Održavanje prevremenih parlamentarnih izbora bio je jedan od uslova naše ljubičaste revolucije i bilo je uključeno u program vlade, koji je parlament odobrio", podsetio je Pašinjan demonstrante.

Podrška javnosti strankama koje nisu u savezu sa Pašinjanom trenutno je veoma niska, ne samo republikancima nego i drugima kao što su ARF i Prosperitetna Jermenija.

Preuranjeni parlamentarni izbori u ovoj zemlji koja broji tri miliona stanovnika mogli bi da budu održani kada parlament ne bi uspeo da iz dva pokušaja imenuje novog premijera i kada bi se to zakonodavno telo raspustilo.

Pašinjan je ranije kazao da je spreman da podnese ostavku kako bi ova procedura mogla da se implementira i izbori mogli da budu održani.

strana 1 od 415 idi na stranu