Šta će biti sa vojnim beskućnicima iz "Bristola"?

Bivši pripadnici Vojske Srbije koji su već 27 godina kao raseljena lica smešteni u hotelu Bristol u Beogradu treba da se isele do srede 3. oktobra.

Izvor: insajder.net

Utorak, 02.10.2018.

20:52

Šta će biti sa vojnim beskućnicima iz
screenshot

Takvu naredbu je izdalo Ministarstvo odbrane jer bi hotel trebalo da bude predate investitoru, preduzeću “Beograd na vodi”, piše Insajder.

Na današnjoj skupštini udruženja vojnih beskućnika odlučeno je da stanari neće napustiti Bristol dok im ne bude obezbeđen smeštaj, a najavljena je i mogućnost održavanja protesta.

Udruženja postavljaju pitanje i šta je sa 140 stanova koje je Grad Beograd još ranije obezbedio upravo u cilju rešavanja njihovog stambenog pitanja.

Predsednik Udruženja vojnih beskućnika Srbije Vlado Đukić podsetio je da je Ministarstvo odbrane delu stanara hotela ponudilo privremen smeštaj, umesto da su trajno rešili njihovo stambeno pitanje nakon 27 godina. Istovremeno, kako navodi, šest stanara nije ni pozvano na sastanak u Ministarstvo odbrane, iako ispunjavaju sve uslove za dobijanje stana.

"Ne znam šta će se sutra dešavati. U hotelu žive vojni beskućnici stari 70 ili 80 godina, mnogi od njih odbijaju da se isele jer ne žele da idu ponovo u privremeni smeštaj. Oni žele trajno rešenje stambenog pitanja i mi verujemo da je to jedino rešenje", naveo je Đukić.

Kako je naveo, vojni beskućnici, konkretno ljudi smešteni u Bristolu, nisu izbeglice, već su u pitanju pripadnici vojske koji su po naredbi dislocirani. Prema njegovim rečima, čak 13.000 pripadnika vojske odreklo na zahtev stambenog organa, se svojih stanova u zemljama bivše Jugoslavije u kojima su živeli pre rata, kako bi stanove dobili u Srbiji.

"Naše udruženje postoji 27 godina samo zato što država Srbija nije htela da sprovede međunarodne sporazume i naredbe o dislociranju. Postojimo jer Ministarstvo kroz pravilnike o dodeli stanova prema nama postupa protivno zakonu. Tragično je to što država radi. Ministarstvo odbrane ponovo nudi privremeno rešenje ljudima koji su u osmoj deceniji života, ono ne shvata da je to vanredna situacija koja bi trebalo da bude rešena", rekao je Đukić.

Podsetimo, Hotel Bristol je šezdesetih godina prošlog veka dat na korišćenje Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnoj ustanovi Dedinje. Hotel je poslovao komercijalno, ali su u jednom njegovom delu još devedesetih godina smeštene desetine porodica vojnih lica, raseljenih sa teritorije nekadašnje SFRJ.

Vlada Srbije je 28. avgusta donela zaključak o prestanku prava Ministarstva odbrane za korišćenje zgrade hotela „Bristol“. U budućnosti će tim objektom, upravljati kompanija Beograd na vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: