Plakati u CG – Ko prekraja istoriju? Srbi pogrešili? VIDEO

U gradovima širom Crne Gore osvanuli su plakati sa natpisom "Nikad više 1918".

Izvor: B92

Utorak, 02.10.2018.

13:15

Plakati u CG – Ko prekraja istoriju? Srbi pogrešili? VIDEO
Screenshot/TV Prva

Srbija se optužuje za nemilosrdnu odmazdu i represiju nad narodom Crne Gore u prvoj polovini prošlog veka.

Neimenovani autori poručili su sa plakata da se navršava "100 godina od zločina i sramote bijelog terora". Ko piše ove plakate, ko prekraja istoriju i da li su Srbi zapravo najviše pogrešili što su uopšte stvarali zajedničku državu?

O tome je u Jutarnjem programu Prve televizije govorio Čedomir Antić, istoričar iz Beograda, i Novak Adžić, istoričar iz Podgorice.

"Ovo ovde je delo Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore, koji već tri decenije na uglavnom falsifikovanim izborima. On to govori neprekidno. Tako nije govorio kada je uz pomoć Srbije došao na vlasti. On je na stogodišnjicu Mojkovačke bitke rekao da je to najveće greška i poraz u crnogorskoj istoriji. Postavlja se pitanje ako su Srbi iz Srbije okuporali Crnu Goru uz pomoć domaćih izdajnika, šta je onda porodica Đukanovića? Njegov deda stric bio je general, bio je komandant Boke Kotorske 1941. A puna je Crna Gora kolonista iz Srbije, a eto već 1941. imamo generala iz porodice Đukanović koji je eto glavni u Boki. Je l i on izdajnik? Kako to?“, navodi Antić i konstatuje da je reč samo o političkoj poruci.

Na plakatu piše: "U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi". Tvrdi se i da je ubijeno više od 3.200 ljudi, "od kojih mnogi i zverski", da je "opljačkano i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata", da je "hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo preko 4.700 muškaraca, žena i dece", kao i da je "prognano ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica”.

Antić kaže da u istorijskim izvorima postoji dokument da su u Crnoj Gori postojale grupe, političke i kriminalne, koje su se bavile razbojništvom i da je deset godina nakon rata postojao sukob sa tim grupama.

Novak Adžić, istoričar iz Podgorice kaže da ne postoji mržnja između dva naroda ali da je 1918. godine Crna Gora bila žrtva aneksije.

„Smatram da ne postoji mržnja između crnogorskog i sropskog naroda već postoji vekovna tendencija velikospske ideologije, koju ne poistovećujem sa srpskim narodom, koja negira crnogorsko nacionalno i državno biće i koja osporava temelje obnovljene crnogorske države. Smatram da nikav šovinizam prema srpskom narodu u Crnoj Gori ne postoji. Činjenica je da je 1918. godine Crna Gora bila žrtva aneksije", naglašava Adžić.

On je citirao intervju kralja Nikole iz 1919. godine.

„Iz Crne Gore nemam vesti jer je srpska okupacona vojska uspostavila kordon kroz koji ne puštaju ni ljude ni pisma. U mojoj domovini vlada teror, ubijaju se bez suda ljudi, žene i deca, na kuće se bacaju bombe mojih prijatelja da bi se Crnogorci odrekli zakletve. Sigurno ste čuli o mom smenjivanju i o aneksiji Crne Gore ali to je izglasala lažna skupština koju su organizovale razbojničke čete u ime dvora i vlade Kraljevine Srbije.“

Adžić je istakao da je Podgorička skupština bila politički miting grupe ljude sa ulice koja je ignorisala ustav Crne Gore, zakone i mandat Skupštine Crne Gore.

Čedomir Antić navodi da Skupština Crne Gore priprema rezoluciju kojom će, navodno, poništiti odluke Podgoričke skupštine.

Istoričar iz Podgorice stoji pri stavu da su svi podaci izneti na plakatima istorijske činjenice, a ne raspirivanje mržnje prema Srbima, kako ih pojedini interpretiraju.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: