Gradovi u CG osvanuli s plakatima: Nikad više 1918. FOTO

U svim većim crnogorskim gradovima jutros su osvanuli plakati sa porukom "Nikad više 1918".

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2018.

11:33

Gradovi u CG osvanuli s plakatima: Nikad više 1918. FOTO
Ilustracija: Thinkstock

Plakati su osvanuli u Podgorici, Pljevljima, Kotoru, Herceg Novom, Cetinju, Bijelom Polju i drugim gradovima.

Uz slogan "Za pravo, čast i slobodu Crne Gore", ilustraciju na plakatu prati i sledeći tekst:

"U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi."

Dodaje se da je ubijeno preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zverski, opljačkano i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata.

Na plakatima se navodi da je hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo preko 4.700 muškaraca, žena i dece.

"Prognano je ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica. U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja devojaka i žena usled kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vešanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja nevidjena u njenoj celokupnoj istoriji", piše na plakatima.

Plakate su, kako su objavili mediji, izlepili ljubitelji komitskog pokreta i Krsta Zrnovog Popovića.

Mediji: DPS bi da menja istoriju

Podsetimo, prema ranijem pisanju crnogorskih medija, vladajuća Demokratska partija socijalista razmišlja da predloži parlamentu rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine iz 1918.

Podgorička skupština 1918, čiji je zvanični naziv Velika narodna skupština, prema tumačenju aktuelnih vlasti u Crnoj Gori i dela istoričara, ustanovljena je suprotno tada važećem Ustavu države Crne Gore i njenom pravnom poretku.

Skupština je 26. novembra 1918. donela odluku kojom je ukinuta država Crna Gora, njena teritorija unitaristički sjedinjena (pripojena) teritoriji države Srbije i njen narod inkorporiran u srpski.

Zvanična Podgorica smatra da je tada ukinuta suverena, međunarodno priznata država koja je imala ustav, vladaoca, Narodnu skupštinu, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, vladu, pravni poredak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: