Vučić: Putinu stalo do Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na njegovoj povećanoj pažnji za ono što se zbiva u Srbiji i oko nje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2018.

19:20

Vučić: Putinu stalo do Srbije
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Vučić je dodao da je za tu pažnju zaslužno i to što sa Srbijom danas ima smisla razgovarati, jer nismo samo puki izvršioci nečijih zamisli.

Predsednik Vučić razgovaraće sutra u Moskvi sa Putinom, što će biti njihov treći susret u godinu dana, a kaže da za to nije zaslužan on sam, već komplikovane prilike u regionu iz kog dolazi.

Drugi razlog za učestale susrete sa Putinom je, kaže Vučić, povećana pažnja ruskog predsednika za ono što se zbiva u Srbiji, oko Srbije i u vezi sa Srbijom, na čemu mu je zahvalan.

"To pokazuje da mu je stalo do Srbije i očuvanja njenih vitalnih interesa, na tome sam mu zahvalan", rekao je presednik za TV Pink.

Dodao je da ima i naše male zasluge, jer sa Srbijom, ističe, danas ima smisla razgovarati.

"Što nismo puki izvršioci nečijih zamisli, već je Srbija nezavisna isuverena zemlja, koja samostalno donosi odluke", rekao je Vučić. Predsednik Vučić zahvalio je portparolki ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariji Zaharovoj na komentaru na dešavanja na KiM pre nekoliko dana.

"Zahvaljuem Zaharovoj na komentaru za sve ono što su Albanci radili na severu KiM i to pokazuje rusku privrženost istini", rekao je Vučić u Moskvi za TV Pink.

Kako je kazao, sutra je veliki dan i veliki zadaci u razgovoru sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

"Dan posle nas ovde, mislim, dolazi austrijski premijer Sebastijan Kurc. Predsednik Putin ima veliku agendu i hvala mu što je u tu agendu uvrstio ponovo Srbiju. A mi se nadamo da ćemo uskoro imati priliku da ga ugostimo u BeogradU", rekao je predsednik Srbije.

"Otvorićemo školu srpskog jezika u Moskvi"

Vučić je najavio da će u Moskvi biti otvorena škola srpskog jezika kako bi deca srpskih državljana koji žive u ruskoj prestonici mogla da govore na maternjem jeziku.

''Razgovarao sam sa našim studentima i privrednicima koji žive u Moskvi da finansiramo otvaranje male škole srpskog jezika da bi naša deca koja žive ovde mogla da govore srpski jezik'', rekao je Vučić za TV Pink nakon razgovora sa studentima i privrednicima u jednom srpskom restoranu u Moskvi.

Vučić je podsetio na reči Stojana Novakovića koji je, kako kaže, u vreme najvećih demonstracija u Beogradu zbog aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske govorio:''Jačajmo Srbiju negujući srpsku kulturu i srpski jezik''.

Govoreći o inicijativi da se u Moskvi otvori škola srpskog jezika, Vučić je naveo da je sličan projekat Vlade Srbije već pokrenut u Švajcarskoj kroz akciju ''Negujmo srpski jezik'', te je u tom kontekstu pohvalio aktivnosti ambasadorke Srbije u Bernu Snežane Janković.

''Hoćemo da uradimo sve što možemo da sačuvamo naš jezik, pismo i kulturu'', poručio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: