Dodik: Važno je da imamo Putinovu pažnju

Za Republiku Srpsku i srpski narod važno je da ima pažnju predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, izjavio je u Sočiju Milorad Dodik.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.09.2018.

21:12

Dodik: Važno je da imamo Putinovu pažnju
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

"Katastrofalno bi bilo za naš narod da izgubi pažnju Rusije u pogledu pomoći, podrške. Važno je da imamo pažnju koju predsednik Rusije pokazuje za Republiku Srpsku. Mi sarađujemo sa Rusijom koja je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i tu nema nikakvih problema. Kada tu dodate naše bratske veze, onda je vidljivo da je ta saradnja dobra i uspešna", rekao je Dodik u intervjuu za RTRS, nakon susreta sa Putinom u Sočiju.

Dodik je rekao da je Putin upoznat da su 7. oktobra izbori u BiH i da je poželeo da budu sprovedeni fer i korektno.

Prema njegovim rečima, partnerstvo Srpske i Rusije je na zavidnom nivou, kao i da ono nije upereno protiv nikoga, već ima za cilj saradnja na ekonomskom planu, ali i političko razmevanje.

"Mislim da je rigidna, potpuno nepotrebna priča o navodnom malignom ruskom uticaju i kod nas i na Balkanu. To su izmislili neki štabovi sa Zapada koji pokušavaju da se obračunavaju na globalnom nivou sa Rusijom. Odbacujemo tu mogućnost. Mi imamo normalnu prijateljsku saradnju, a to što je za nekog drugog rigidno, to je za njih problem", rekao je Dodik.

Kako je ocenio, ako postoji išta rigidno, to je "strano mešanje kroz skrnavljenje Dejtonskog sporazuma i smanjenje prava Srpske".

"Bez obzira na sve lažne ocene te vrste, ponosan sam na saradnju sa predsedikom Ruske Fedracije i ruskom državom i mislim da je to jedna od sudbinski važnih tema za Republiku Srpsku", rekao je Dodik i dodao da RS ima svoja prava dobijena u Dejtonu i da se ponaša u skladu sa uobičajenim standardima međunarodnih odnosa.

On je naveo da Srpska negde ne može da uspostavi dobru saradnju zato što drugi misle da nije dostojna te saradnje, dok Rusija nema takav stav, kao i da se nikada ne sme zaboraviti da je Rusija u Savetu bezbednosti stavila veto na rezoluciju koju je predložila Velika Britanija da se Srbi proglase genocidnim narodom u prošlom veku.

Kako je rekao, srpskom narodu koji je preživio golgote i stradanje u Prvom i Drugom svjetskom ratu, "to mogu samo da urade cinični Britanci", o čemu neće prestati da priča.

"To je podmukao način Velike Britanije da pokaže koliko je na strani muslimana", zaključio je Dodik.

On je rekao da je sa Putinom u Sočiju razgovarao o ekonomskoj saradnji, gasu i o projektima koje ostvaruju srpska i ruska strana.

Dodik je rekao da je bilo reči o projektu koji Gasprom želi da realizuje u Zvorniku, kao i o izgradnju rusko-srpskog centra u Banjaluci.

Prilikom susreta, Dodik je Putinu poklonio značku sa zastavom Republike Srpske koju je ruski predsednik stavio na rever.

Prema njegovim rečima, on je potpuno neplanirano skinuo značku sa svog sakoa i poklonio je Putinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: