Janković o Vučiću i KiM, reagovali Đurić i Milićević

Saša Janković ne vidi problem u tome što teroristi naoružani dugim cevima zastrašuju i šikaniraju Srbe na severu KiM, rekao e potpredsednik GO SNS Marko Đurić.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

On je dodao da Jankoviću smeta to što Srbija pokazuje odlučnost da svoj narod zaštiti.

Predsednik Pokreta slobodnih građana i Građanskog bloka 381 Saša Janković ocenio je da izjave predsednika Vučića u vezi sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji pokazuju da "neće prezati od toga da Srbiju uvuče u tragičan konflikt".

"Šizofrena i psihotična mržnja prema predsedniku Aleksandru Vučiću, koju iskazuju pojedinci iz opozicije pokazatelj je potpunog bankrotstva njihovih politika, a prezir koji iskazuju prema sopstvenom narodu je veći i snažniji od mržnje albanskih ekstremista", istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, da se Janković išta pita, Srbija ne bi ni imala vojsku, ni samostalnost, a verovatno ne bi ni bila država.

On je dodao da politika predsednika Vučića je u svemu i dosledno politika mira, a napadajući takvu politiku Janković postaje taj koji priziva ratove i sukobe, "i to ratove i sukobe iz kojih Srbija treba da izađe poražena, jer što je veći poraz Srbije to je veća njegova radost i pobeda".

Đurić je, povodom Jankovićevih poziva da se dogovor o Kosovu i Metohiji pravi "sa demokratskim i građanskim strukturama u Prištini", dodao da mora da ga obavesti da takve strukture ne postoje, "ali njegovo neznanje je razumljivo jer godinama nije prošao ni blizu naše južne pokrajine".

"Pokazna vežba prištinske demokratije je juče održana na Gazivodama, i zato pozivam cirkuzanta Jankovića da Tačija i njegove demokrate sledeći put sačeka na severu Kosova i Metohije cvećem i konfetama, jer to je zapravo politika koju nam on preporučuje", napominje se u saopštenju.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) i Građanskog bloka (GB) 381 Saša Janković ocenio je ranije da izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji pokazuju da neće prezati od toga da Srbiju uvuče u tragičan konflikt.

"Vučićeva politika jeste karikatura prave državne politike, ali mi stvarno klizimo ka novoj tragediji Srbije. Iza musolinijevske teatralnosti i farse, krije se ozbiljna opasnost da Vučić na kraju prigrli ratnu opciju kao svoj poslednji izlaz", naveo je u pisanoj izjavi Janković,

On je dodao da je stavljanje snaga bezbednosti i vojske Srbije u najviši stepen pripravnosti deo "lošeg scenarija" i provokacije sa kosovske strane ne mogu ih opravdati.

"Dizanje vojske na noge deluje posebno uznemirujuće ako se ima u vidu Vučićeva izjava da će mir braniti 'gotovo' po svaku cenu, što praktično znači da se Srbija pod njegovim vođstvom odriče politike mira. Realni, nesumnjivo teški problemi Srba na Kosovu ne mogu se rešiti oružjem, i ta lekcija iz poslednjeg rata nije bitna Vučićevom režimu", ocenio je Janković.

Kako se napominje u saopštenju, samo demokratski i građanski nastrojene vladajuće strukture u Beogradu i Prištini mogu trajno rešiti konflikt, na korist i albanskog i srpskog naroda.

"Vučić i u ovoj situaciji pokazuje da nije dorastao, da nije sposoban za vođenje države, odnosno da je vodi na naopak način. Nakon šest godina njegove vladavine stanje je sa Kosovom svakim danom samo gore, pa smo dovedeni tamo gde Vučićeva politika jedino i može da dovede - na ivicu sukoba sa nesagledivim posledicama", zaključuje se u saopštenju.

"Gospodin Janković očigledno misli da građani Srbije boluju od amnezije"

Predsednik poslaničke grupe socijalističke prtije Srbije (SPS) u Skupštini Srbije Đorđe Milićević ocenio je kao licemerne izjave bivšeg Zaštitnika građana u kojima napada politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u veyi s Kosovom i Metohijom.

On je optužio Jankovića, lidera Pokreta slobodnih građana (PSG) i Građanskog bloka 381, da to čini u trenutku kada se čini sve da se sačuva mir i stabilnost po svaku cenu i zaštite svi oni koji žive na prostoru Kosova i Metohije i smatraju Srbiju svojom državom i kada se šalje jasna poruka da se neće tolerisati nasilje.

"Gospodin Janković očigledno misli da građani Srbije boluju od amnezije i da su zaboravili koliko i na koji način se borio da kao takozvani Zaštitnik građana zaštiti prava onih koji žive na prostoru Kosova i Metohije", naveo je Milićević u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, Jankovićeva lažna zabrinutost i pozivanje na nekakvu odgovornost onih koji čine sve da odbrane nacionalne i drzavne interese i zastite svoj narod najblaže receno licemerno.

Srbija je, kako je dodao Milićević, jasno pokazala da želi razgovor, ne sukob, razgovor da bi imali budućnost, ali isto tako i da neće dozvoliti da bude potcenjena i ponižena i znaće da odbrani svoje nacionalne i državane interese i zaštiti svoj narod.

To što, po ko zna koji put Janković govori na ovakav način o pitanjima koja se tiču budućnosti Srbije i nisu dnevno-politička tema i pokušava da dobije jeftine političke poene, samo dovoljno govori o njemu (Jankoviću), naveo je zvaničnik SPS-a.

"Matrica je kao i uvek do sada potpuno ista, nema predloga, nema rešenja, zna se samo jedno, protiv je svega onoga što čine i rade predsednik Srbije i Vlada Republike Srbije", zaključio je Milićević.

strana 1 od 172 idi na stranu