Slučaj "Gazivode": Opšta uzbuna, šetnja i teške reči

O dešavanjima na severu Kosova i Metohije, odnosno jezera Gazivode, iz različitih izvora su stizale oprečne informacije.

Izvor: B92

Subota, 29.09.2018.

15:05

Slučaj
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Beogradski mediji su u inicijalnim izveštajima navodili da su specijalne jedinice kosovske policije “zauzele jezero Gazivode“.

RTS je javio da je nekoliko desetina kosovskih specijalaca upalo u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku i zauzeli veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode, ali je potom saopšteno da oni ne kontrolišu saobraćaj, ne zaustavljaju putnike i nema ih oko brane Gazivode niti hidroelektrane.

Kroz medije su se potom prenele informacije da je stigla naredba da se borbena gotovost pripadnika Vojske Srbije podigne na najviši nivo, “zbog napada na Srbe na severu Kosmeta“, a to je naređeno i pripadnicima policije, uz šta je ministar Nebojša Stefanović dodao i da su “uhapšeni Srbi“.

Agencija Beta je prenela da su oko 13 časova pripadnici specijalne jedinice ROSU, naoružani i sa fantomkama opkolili objekat Centra za sport i kulturu i Crvenog krsta na jezeru Gazivode, a radnik obezbeđenja Nemanja Milovanović, koji je bio unutar objekta rekao da ne zna razlog zbog kojeg su oni tu.

Situacija je postala nešto jasnija kada se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić obratio, kako je rekao ”domaćoj i međunarodnoj javnosti, u ime Republike Srbije”.

Uz formulaciju da su “teroristi napali i preuzeli jezero Gazivode”, Đurić je istakao da je to urađeno sa ciljem da se predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači “prošeta”.

Dramatičan scenario je opovrgao i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji je gostujući na RTS izjavio da specijalne jedinice kosovske policije nisu zauzele akumulaciono jezero, već da samo obezbeđuju trasu kojom treba da prođe delegacija na čelu sa Tačijem.

Svog partijskog kolegu je demantovao Marko Đurić, na novoj vanrednoj konferenciji za medije, kada je pročitao i imena osoba za koje tvrdi da su uhapšeni.

Sve je daleko jasnije bilo u momentu kada su se pojavili medijski izveštaji o dnevnim aktivnostima šefa privremenih institucija u Prištini – posle obilaska graničnog prelaza Brnjak, policije i carine, u povratku je “svratio” i do Gazivoda.

Beta je prenela i da je Tači na jezeru proveo petnaestak minuta, “prošetao se branom” i “provozao jezerom”.

Vredi istaći da je Centar u Zubinom potoku tokom nedavne posete obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i da je i on obišao jezero Gazivode.

Takođe, dok je Tači u “obilasku”, u Prištini se održavaju veliki protesti protiv njegove ideje korekcije granica, koju je predložio u okviru dijaloga Beograda i Prištine oko rešavanja kosovskometohijske situacije.

Glavni akter celog dešavanja se oglasio posle "proputovanja" i istakao da je "imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obiđe Gazivode i istakao da je to deo teritorije Republike Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: