"Susret sa Trampom bio kratak, zahvalila sam mu..."

Ima­li smo mno­go do­brih sa­sta­na­ka i či­ni mi se da se vra­ća­mo sa do­brim re­zul­ta­tom za Sr­bi­ju i sa no­vim do­dat­nim raz­u­me­va­njem sa SAD.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.09.2018.

09:15

Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

To je rekla predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je predvodila srpsku delegaciju na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ona je u intervjuu za "Politiku" rekla i da Srbija neće odustati od toga da se izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o Kosovu razmatra na svaka tri meseca u Savetu bezbednosti.

"Tu smo imali veliko nerazumevanje Velike Britanije, o čemu smo direktno sa njima komunicirali. Meni je žao što su oni smatrali da to ne treba da uđe u agendu i rekla sam da mislim da je to politički neiskreno. Ako su već osećali da je Balkan dovoljno važan da, i pored toga što izlaze iz EU, žele da London bude domaćin Samita Zapadnog Balkana, onda je valjda Balkan dovoljno važan da ostane na dnevnom redu Saveta bezbednosti. Sa ostalim partnerima ćemo raditi na ovom pitanju u budućnosti i od toga nećemo odustajati", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila i da uloga UN kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema nije prevelika i da je bila ogromna greška ljudi koji su u to vreme vodili Srbiju što se dijalog o KiM iz Ujedinjenih nacija prebacio u Evropsku uniju.

Brnabić je navela i da je na konferenciji „Akcija za mir" apelovala da se misija UN ne smanjuje ni po broju ni po tome šta je uloga Unmika na KiM, jer je to važan činilac za osećaj bezbednosti Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

U intervjuu koji je vođen uoči njenog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, rekla je i da je susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom bio kratak, ali da joj je bilo zadovoljstvo da mu zahvali na podršci koju su njegova administracija i on lično pružili Srbiji.

"Amerika više nema ulogu nekoga ko je tu da nekog uči lekcijama, već je počela i da sluša i da čuje i to nama veoma mnogo znači. U ime građana Srbije zahvalila sam predsedniku Trampu na tom novom stavu i nadam se da će u budućnosti biti prilike da se možda vidimo na jednom konkretnom sastanku i da on poseti Srbiju", istakla je premijerka.

Potvrdila je i da je Tramp rekao da su "Srbi dobar narod".

"A što se tiče razumevanja, tu je pre svega reč o signalima koji dolaze iz administracije. I ne samo što se tiče Srbije, odnosno dijaloga Beograda i Prištine", rekla je Brnabić.

Ona je rekla i da je pažljivo slušala konferenciju za novinare predsednika Trampa na kojoj je detaljno govorio o novim stavovima američke spoljne politike.

"Akcenat je bio upravo pristup da Amerika ne želi da drži lekcije drugim narodima, da ispravlja njihov način života i ono u šta veruju, već da bude, ukoliko je to moguće, neko ko želi da pomogne i da bude medijator između dve strane, ali da neće nametati sopstvena rešenja.

To je upravo ono što se dešava u dijalogu Beograda i Prištine. Prvi put je, čini mi se, Amerika rekla da ne postoje više crvene linije i da žele da daju prostora da se između dve strane nađe neko kompromisno rešenje", navela je Brnabić.

Povodom sastanka sa Vesom Mičelom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kaže da je pokazan veliki stepen razumevanja.

"Američka strana je povukla neke poteze koji se mogu tumačiti kao signali dobre volje u odnosu na Srbiju i čini mi se da je Srbija odgovorila istom merom. Komunikacija je dobra i sigurno da je potrebno još rada i truda da se poverenje između Vašingtona i Beograda ponovo uspostavi na onom nivou na kojem je bilo pre nekoliko decenija. Za sada idemo u dobrom smeru", ocenila je premijerka.

Komentarišući prisustvo kosovske delegacije na Ist riveru, kaže da misli da to nije sve loše ispalo, jer su oni pokazali svoje pravo lice.

"Celo njihovo prisustvo ovde ne govori ni o kakvoj njihovoj ozbiljnosti, jer je to jedno jurcanje delegacije po hodnicima i pokušaji da se slikate sa ljudima", navela je premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: