Oglasio se Peking: Ovo je američka provokacija

Kinesko Ministarstvo odbrane je osudilo nadletanje američkih bombardera B-52 nad Južnim i Istočnim kineskim morem i nazvao ga "provokacijom".

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.09.2018.

17:15

Oglasio se Peking: Ovo je američka provokacija
Getty Images

Pentagon je u sredu objavio da je više aviona B-52 ove nedelje učestvovalo u zajedničkoj operaciji s japanskim lovcima u Istočnom kineskom moru. Neki od ovih bombardera su takođe preleteli "međunarodni vazdušni prostor" iznad Južnog kineskog mora.

"Uvek se odlučno protivimo provokativnom ponašanju američkih vojnih aviona u Južnom kineskom moru i nastavićemo da preduzimamo potrebne mere da se s tim efikasno suočimo", rekao je Ren Guoćijang, portparol kineskog minsitarstva odbrane na redovnoj konferenciji za novinare.

Kina polaže prava skoro na celo Južno kinesko more. Zemlje koje izlaze na to more (Filipini, Vijetnam, Brueni, Malezija) tvrde drugačije i svaka zemlja kontroliše više ostrva u tom moru. Da bi naglasio svoje pravo Peking veštački jača više ostrvaca i grebena i na nekima psotavlja naoružanje.

U Istočnom kineskom moru Peking polaže prava na ostrva Diaoju, koja Japan zove Senkaku. Ta ostrva su trenutno pod kontrolom Tokija. Pitanje suvereniteta nad tim ostrvima redovno se pokreće i narušava odnose dva suseda.

Da bi pružili otpor Kini u tim morima Vašington i njegovi saveznici redovno dovode ratne brodove ili bombardere i lovce blizu ostrva pod kontrolom Pekinga, nazivajući te operacije "slobodnom plovidbom".

Poslednjih dana, što se podudara sa uvođenjem novih američkih carina na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara, Peking je osudio američki plan za prodaju oružja Tajvanu, otkazao pristajanje američke mornarice u Hongkongu i opozvao kineski ratni brod u poseti SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: