U Atini održan protest zbog ubistva gej aktiviste

U Atini održan protest zbog ubistva gej aktiviste Zaka Kostopulosa, koji je preminuo nakon što je pretučen jer je navodno pokušao da opljačka zlataru.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 27.09.2018.

07:27

U Atini održan protest zbog ubistva gej aktiviste
Foto: EPA / Yannis Kolesidis

Protestni marš organizovali su LGBT zajednica, levičari i anti-establišment grupe koje su tražile pravdu, prenosi ANA. Protest je počeo na trgu Omonija, a završio se na trgu Sintagma u centru grada.

Podsetimo, tridesettrogodišnji Zak Kostopulos, jedan od poznatih grčkih LGBT aktivista i dreg-kvin izvođača, preminuo je nakon što je brutalno pretučen u centru Atine.

Tragedija se dogodila u petak ujutru u ulici Gladstonos kada je žrtva ušla u zlataru i ostala zaključana u njoj. Grčki mediji najpre su naveli da je Kostopulos hteo da opljačka lokal, ali drugi tvrde da je pokušavao da izbegne tuču koja se u bizini odvijala te uleteo u lokal.

Snimak sa sigurnosne kamere medijima prikazuje Kostopulosa u dezorijentisanom stanju kako te tetura po zlatari u nameri da razbije staklo aparatom za protivpožarnu zaštitu i pobegne. Nakon toga, vlasnik zlatare i još jedan čovek počinju da ga tuku.

Drugi video prikazuje žrtvu koja pokušava da pobegne nakon primljene prve pomoći, ali se sapliće i pada. Takođe se vidi i kako ga policija ponovo tuče dok Kostopulos u bespomoćnom stanju leži na ulici.

Preminuo je na putu do bolnice, navela je policija. Tek kada je snimak izašao u javnost uhapšeni su vlasnik zlatare i njegov saučesnik zbog upotrebe sile.

Slučaj je podigao veliku prašinu u Grčkoj posebno zbog nerazjašnjenih okolnosti u kojima je mladi čovek preminuo. Poznate ličnosti i javnost osudile su ponašanje policije i vlasnika zlatare, pa se sada na mestu tragedije mogu videti iscrtani grafiti na kojima piše "Ubico".

Zak Kostopulos preselio se iz Njujorka u Atinu kada je imao osam godina. Bio je poznati grčki LGBT aktivista, a kasnije i jedan od glavnih govornika na temu HIV-a u Grčkoj. Bio je i poznati dreg-kvin izvođač koji je nastupao pod imenom Zackie Oh. Upozoravamo: Snimak je uznemirujuć

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: