"Jeremić ima doživotnu pozivnicu"; "Jeremić kao Pacoli"

Savez za Srbiju (SzS) ocenio je da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ponovo dokazuje da nije dostojna funkcije koju obavlja.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/JUSTIN LANE
EPA/JUSTIN LANE

U saopštenju je navedeno da je ona svoju ulogu svela na "banalno podilaženje liku i delu Aleksandra Vučića".

"Umesto da boravak u Njujorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija iskoristi da obavi što veći broj sastanka sa najvažnijim svetskim zvaničnicima u interesu Srbije i njenih građana, ona svoju energiju troši na blaćenje i klevetanje opozicije, izigravajući jeftinog portparola SNS-a", navodi se u saopštenju SzS.

Premijerka Ana Brnabić ranije je izjavila, komentarišući pokušaje kosovskih lidera da prisustvuju sednici u Njujorku, da i pojedini srpski opozicionari "po hodnicima UN pokušavaju da uhvate što više zvaničnika".

"Jedini lider opozicije koji prisustvuje 73. zasedanju GS UN je Vuk Jeremić kao bivši predsednik Generalne skupštine UN, a ne kao predstavnik srpske opozicije. Upravo zbog obavljanja te funkcije, Jeremić ima doživotnu pozivnicu za glavna zasedanja Generalne skupštine UN i boravi tamo kao nekadašnji visoki međunarodni zvaničnik, a ne kao predstavnik srpske opozicije", navela je ta organizacija.

Savez je naveo da Jeremić ne mora nikoga da tajno juri po hodnicima, kao što "maliciozno i nedostojno insinuira" predsednica Vlade, a u saopštenju je ocenjeno i da je "upravo njen boravak u sedištu UN-a bio potpuni fijasko", jer kako se dodaje "premijerka bez uticaja u vlastitoj državi očigledno nikom ne može biti relevantan sagovornik".

"Izjednačavanjem učestvovanja Jeremića na generalnoj skupštini UN sa boravkom Hašima Tačija i Bedžeta Pacolija u Njujorku, Ana Brnabić je još jednom pomerila standarde političkog licemerja, nanoseći štetu ugledu funkcije koju obavlja i zemlje koju predstavlja", dodaje se u saopštenju.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov optužio je danas predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da je u Njujorku, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, zdušno radio protiv interesa države Srbije, kao i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

"Za vreme zasedanja GS UN, predstavnici ovog saveza, zajedno sa delegacijom Albanaca sa Kosova, poput poslednjih jadnika, čamili su po hodnicima, pravili zasede učesnicima i iskakali iza ćoškova ne bi li ih ščepali i slikali se sa njima telefonom, a zatim požurili da sve to okače na društvene mreže ne bi li barem tako ispali važni i značajni, kad to već nisu u realnom životu. Osim što su obe ove grupe ilegalno upale u zgradu UN, u koju ih niko živ nije pozvao, postoji još jedna sličnost između Pacolija i Jeremića: obojica su u Njujorku zdušno radili sve što su mogli protiv države Srbije", naveo je Jovanov u pisanoj izjavi.

Jovanov je to saopštio kao odgovor na optužbe koje je Savez za Srbiju izneo komentarišući tvrdnje premijerke Ane Brnabić da su, kao i kosovski zvaničnici, i pojedini srpski opozicionari "po hodnicima UN pokušavali da uhvate što više zvaničnika".

Savez za Srbiju ocenio je posle toga da je premijerka time dokazala da nije dostojna funkcije koju obavlja i da je svoju ulogu svela na "banalno podilaženje liku i delu Aleksandra Vučića".

"Jedini lider opozicije koji prisustvuje 73. zasedanju GS UN je Vuk Jeremić kao bivši predsednik Generalne skupštine UN, a ne kao predstavnik srpske opozicije. Upravo zbog obavljanja te funkcije, Jeremić ima doživotnu pozivnicu za glavna zasedanja Generalne skupštine UN i boravi tamo kao nekadašnji visoki međunarodni zvaničnik, a ne kao predstavnik srpske opozicije", navela je ta organizacija i optužila Anu Brnabić da je jeftini portparol SNS.

Jovanov je kritikovao SzS što je ta organizacija, nakon što su pojedinci iz tog saveza pozvali na silovanje premijerke, danas nastavila i nazvala premijerku "jeftinom".

"Budući da Đilasov, Jeremićev, Lutovčev i Obradovićev savez do dana današnjeg nije osudio poziv na silovanje Ane Brnabić koji je, u ime svih njih, uputio lažni sindikalac i predsedavajući njihove koalicije Željko Veselinović, pitam se da li se Jeremić u Njujorku pohvalio ljudima koje je na prepad zaustavljao u zgradi UN, da je politika za koju se zalaže, a za koju se zalažu i Đilas, Lutovac, Obradović i ostali u savezu - pozivanje na silovanje legalno i legitimno izabrane premijerke Srbije Ane Brnabić", upitao je Jovanov.

strana 1 od 172 idi na stranu