Pacoli: Umesto da ih pravimo, granice treba da likvidiramo

Bedžet Pacoli izjavio za TV Prva da između Srbije i Kosova ne bi trebalo ni da bude granica i da bi "loptu trebalo prebaciti na ekonomsko polje".

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

12:14

Pacoli: Umesto da ih pravimo, granice treba da likvidiramo

Odgovarajući na pitanje novinara TV Prve, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, koliko smo danas daleko od rešenja kosovskog pitanja ministar spoljnih poslova samoproglašene države je rekao da smo blizu, ali istovremeno i daleko.

"Jako smo daleko i jako smo blizu. Sve je u našiim rukama. Ako hoćemo, možemo biti mnogo bliže, a ako nećemo, onda smo daleko", kazao je on. Upitan od koga zavisi rešenje kosovskog pitanja kaže da "zavisi od nas i od volje naših naroda".

"Ako smo voljni onda ćemo doći do zaključka. Na Kosovu imamo veliku volju da bude pomirenja", istakao je on.

Na konstataciju da na Kosovu postoje dve suprotstavljene struje - ona koja je za rešavanje pitanja preko korekcije granice i ona koja to rešenje osporava, Pacoli smatra da je cela ta ideja došla odjednom.

"Ljudi se moraju konsultovati i promisliti, ali ja mislim da je to na dobrom putu i ako naši lideri gospodin Tači i gospodin Vučić još malo uzmu pažnju i objašnjavaju ljudima, dobru stvar niko neće odbaciti", kazao je ministar spoljnih poslova Kosova.

"Ja mislim demarkacija, jer mi nikada nismo izvršili demarkaciju i najverovatnije, ako se govori o demarkaciji, onda je to veoma razumo i ne bi trebalo da ima problema", dodao je on.

Upitan i kada bi to pitanje konačno trebalo da se reši, odgovara "što pre".

"Jer tako je potreban mir među našim ljudima. Živeli smo nekada zajedno i ja vidim tendenciju da oni hoće da žive zajedno. Mi umesto da pravimo granice mi trebamo likvidirati granice i pustiti ljudima da se kreću slobodno", kazao je Pacoli.

Situacije poput one kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na Kosovu, prema njegovim rečima, moramo prevazići.

"Mislim, kada je bio gospodin Vučić, on je osetio koje je greške napravio. I kosovska strana zna koje greške je napravio i druga poseta biće pažljivija i to će se iskorigovati", dodao je.

"Ja lično verujem da je rešenje negde drugo. Moramo naći loptu na ekonomskom polju. Tamo je rešenje – ekonomska saradnja, više radnih mesta, više ekonomskog rasta, bolji život stanovništva, kvalitetnije školovanje i više proizvoda na stolu. To bi trebalo, ako ima volje i sa severne i sa južne strane, može da se dostigne", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: