"Znam da su mu pretili zbog druženja sa Srbima"

Ko je bio Marjan Melonaši? Mladić visok 179 centimetara, braon kose i zelenih očiju, student engleskog jezika, novinar, reporter Radio Kosova na srpskom jeziku.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

11:16

Foto: Privatna arhiva, Jelena L. Petkoviæ, UNS

Bio je 9. septembar 2000. godine. U 14 časova je završio autorsku polučasovnu emisiju, izašao iz studija u centru grada i zatražio da ga vozi narandžasti taksi parkiran preko puta zgrade radija. To je poslednja vest o njemu, navodi UNS.

Ko je Marjan Melonaši? Simbol. Poslednjih 18 godina njegova sudbina je urlik o nekažnjivosti zločina nad novinarima, o strašnoj nepravdi delilaca pravde, o sunovratu međunarodne misije vladavine prava. Ispis zločina i ogledalo rada policije UNMIK-a koja istragu otvara tek pet godina nakon njegovog nestanka. Strahovit dokument da ne postoji nijedan istražni spis koji bi ukazao da su policijaci bilo koga ispitali u vezi sa njegovim nestankom. Nema Marjana. Nema ispitanih, nema osumnjičenih, nema optuženih.

Ponor bola u grudima majke Cice Janković svakim danom je sve dublji. Beskrajnim minutima mučni slojevi očaja dahom izlaze, pre reči: - Šta majka o svom detetu može da kaže, osim da ga voli?

Njeno svedočenje za Udruženje novinara Srbije još jednom podseća na beznađe traganja za istinom o zločinima od kojih svi okreću glavu i - mučninu.

“Znam da su Marjanu pretili zbog druženja sa Srbima. To mi je rekao, ali možda je tu bilo i drugih stvari”, svedoči za UNS Dosije, njegova bivša koleginica iz Media action International Olivera Bernardoni Stojanović.

“Duboko sam uveren da je otet zato što je radio u srpskoj redakciji, sa Srpkinjom, na srpskom jeziku, bio normalan čovek i trudio se da bude pravi novinar”, kaže za UNS još jedan Melonašijev prijatelj, 1999. zaposlen u pres službi UNMIK-a, a danas novinar N1, Nikola Radišić. Za Dosije 14, on govori i kako se mađunarodna misija odnosila prema traganju za zločincima i napadima koje je doživeo obavljajući posao.

Sve reči ispisane u naredna tri nastavka novog UNS-ovog serijala samo još jače potcrtavaju pitanje – ko je dopustio da novinari budu dvostruke žrtve? I zločinaca i pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: