"Ne samo da je neprihvatljivo, nego dodatno uvredljivo"

Štrajk prosvetara radikalizovan je ove nedelje i profesori će časove napuštati svakodnevno nakon pola sata.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

10:27

Ilustracija: Thinkstock

Novi predlozi Ministarstva prosvete da samo odeljenske starešine pređu u višu platnu grupu, kako kaže Gordana Arsić ispred Unije sindikata prosvetnih radnika iz Niša, dodatno su ih uvredili i diskriminisali, prenose Južne vesti.

“Ponuđeno je da odeljenske starešine pređu u tu grupu koju mi svi tražimo, što je za nas, ne samo neprihvatljivo, nego dodatno uvredljivo. To je toliko nezadovoljstva izazvalo među prosvetnim radnicima, čak i među onima koji jesu odeljenske starešine. To je potpuno strašno, jer vi imate platne grupe u koje se stvrstavaju ljudi po nivou obrazovanja, struci i tako dalje, a nas su razdvojili”, pojašnjava Arsićeva.

Arsićeva pojašnjava da odeljenske starešine nisu zakonom utvrđena kategorija, kao i da profesori postaju "razredni" u zavisnosti od toga kako je direktor raspoložen. U nekim školama je takva atmosfera da tu poziciju profesori više doživljavaju kao kaznu, ističe Arsićeva, zato što je preveliki obim posla koji nije plaćen, dok je u nekim to pak nagrada. “To je toliko proizvoljna kategorija i ne možete vi takvu kategoriju razdvajati grupom. Eto to je ono što je ponuđeno i što je za nas definitivno neprihvatljivo i mi nećemo odustati od štrajka, dok ne prebace sve zaposlene u prosveti sa sedmim stepenom stručne spreme u 9. grupu. Još dodatno su nas uvredili time što su napravili tu diskriminaciju i to tek ne sme da se dogodi. Mi moramo da budemo svi u istoj grupi, svi smo završili fakultete”, navodi Arsićeva.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, na sastanku je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni i da u međuvremenu bude urađena "analiza ranije iznetih predloga", kao i da naredni razgovori budu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i predstavnicima Ministarstva finansija.

Predstavnica prosvetara kaže da bi to trebalo da se dogodi tokom ove nedelje i da predstavnici sindikata neće odustati od štrajka, kojim žele da pošalju poruku da ne pristaju na ovakvo stanje, sve dok njihov zahtev ne bude ispunjen.

Štrajk prosvetara počeo je i u više od 1.000 škola u Srbiji 3. septembra, kada i školska godina, a glavni zahtev je da se profesori prebace u viši platni razred i to, kako kažu, ne zbog para, već zato što ih država marginalizuje.

Arsićeva koja predaje u Pravno-poslovnoj školi u Nišu kaže da "štrajk nije za decu" i da i u ovoj niškoj školi učenici ne napuštaju učionicu kada i profesori. Ona savetuje đake da 15 minuta "viška" iskoriste da završe neki zadatak, pročitaju nešto i sede u učionici, dok ne prođe 45 minuta koliko regularno traju časovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: