Ministarstvo o "navodnom nasilju" i "drugu sa televizije"

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apeluje na roditelje da svaki slučaj vršnjačkog nasilja odmah prijave nadležnima u školi koju dete pohađa.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

13:15

Ministarstvo o
Ilustracija: Thinkstock

To se navodi u saopštenju i ističe se da to treba učiniti poštujući jasno propisane procedure, uz apel na roditelje da sa školom ostvare “otvorenu, konstruktivnu saradnju”.

“Na taj način omogući će da zaposleni i stručni timovi što pre reaguju, zaštite dete i pomognu u rešavanju problema. Od škola očekujemo da efikasno i stručno reaguju, u skladu sa propisima i svojom ulogom. Ministarstvo prosvete ni na koji način ne želi da sprečava roditelje i medije da javno govore o vršnjačkom nasilju, međutim to je potrebno uraditi veoma pažljivo, kako se ne bi proizvele posledice koje mogu da budu i mnogo gore. Zajedno treba da uradimo sve što možemo uvažavajući najbolji interes sve dece”, navodi se u saopštenju.

U nastavku saopštenja, Ministarstvo se “bavilo” slučajem dečaka iz OŠ “Rade Končar”.

“Neprofesionalno i neetičko ponašanje uredništva i novinara pojedinih medija, koji su zloupotrebili situaciju, dovelo je do novog nasilja i opravdane zabrinutosti roditelja druge dece. Posle gostovanja deteta i njegove majke D. D. na televiziji Prva, tokom kojih su tri dečaka označena kao nasilnici, ti dečaci su pretrpeli nasilje. Njih su, u poslednjih nedelju dana, dva puta napala druga deca 'želeći da zaštite' druga koji se pojavio na televiziji. Roditelji te dece, u skladu sa procedurama, javili su se direktorki Osnovne škole Rade Končar i Ministarstvu prosvete, koji su sada angažovani na rešavanju novonastalog problema. Primer neodgovornog medijskog izveštavanja o osetljivim temama, samo je proizvelo kontraefekat i situaciju da se na navodno nasilje reaguje nasiljem. Ministarstvo prosvete smatra roditelje i medije svojim partnerima u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Zato pozivamo sve da se prvo obrate nadležnima u školi, a zatim, ukoliko je potrebno i Ministarstvu prosvete (nadležnoj školskoj upravi, Gradskoj i Republičkoj prosvetnoj inspekciji), kako bi institucije, uključujući policiju, zdravstvo i centre za socijalni rad, mogle efikasno da reaguju”, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: