Mediji: Iran preti raketnim napadima na Rijad i Abu Dabi

Poluzvanična iranska novinska agencija Fars objavila je snimak u kome se preti raketnim napadima na prestonice Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Izvor: Beta

Utorak, 25.09.2018.

20:40

Mediji: Iran preti raketnim napadima na Rijad i Abu Dabi
Foto: Thinkstock

To je još više povećalo ionako veliku napetost, nakon smrtonosnog napada na iransku vojnu paradu u nedelju.

Agencija Fars nije objavila ko je napraviio taj video-snimak, ali ga je objavila neposredno pre obraćanja predsednika Irana Hasana Rohanija Generalnoj skupštini UN.

Video-snimak, koji je kasnije uklonjen, objavljen je posle optužbi lidera Irana Ali Hamneija protiv Rijada i Abu Dabija za nedeljni napad u gradu Ahvaz, u kome su poginule 24 osobe i ranjeno više od 60 osoba.

Saudijska Arabija je negirala te optužbe i ocenila ih kao lažne. Naša politika jasno počiva na ne mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja, kaže se u saopštenju ministarstva inostranih poslova te zemlje i dodaje da je, nasuprot tome, iranski režim taj koji se meša u untrašnje poslove suseda i glavni je sponzor terorizma u regionu i svetu. Iranski zvaničnici su danas identifikovali pet muškaraca navodno odgovornih za napad.

Najmanje dva čoveka od identifikovanih se pojavljuju u video-snimku koji distribuira Islamska država, koja je preuzela odgovornost za napad u Ahvazu, što dodatno komplikuje istragu o tome ko stvarno stoji iza ovog napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: