"Izrael će nastaviti vojne operacije u Siriji..."

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će Izrael nastaviti vojne operacije u Siriji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Mi ćemo nastaviti da delujemo da bismo sprečili vojno utvrđivanje iranske vojske u Siriji i nastavićemo vojnu koordinaciju između izraelskih odbrambenih snaga i ruske vojske", rekao je Netanijahu, preneo je Rojters.

Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio je u ponedeljak ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

"Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne odbrane S-300 u roku od dve nedelje. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko vazdušnih meta", rekao je on.

Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mere za poboljšanje bezbednosti ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra vazdušne snage Izraela.

On je naglasio da je Rusija 2013. godine, na zahtev izraelske strane, obustavila isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a za koji su pripadnici sirijske vojske bili obučeni.

"Danas se situacija promenila. I to ne našom krivicom", kazao je on. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kazao je u ponedeljak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će snabdevanje "neodgovornih igrača" naprednim oružanim sistemima povećati opasnost u regionu, preneo je Rojters saopštenje iz Netanijahuovog kabineta.

U saopštenju je navedeno da je u telefonskom razgovoru obavljenom ubrzo nakon što je Rusija objavila da će u roku od dve nedelje snabdeti Siriju raketnim sistemom zemlja-vazduh S-300, Netanijahu takođe, kazao da će Izrael nastaviti da štiti sopstvenu bezbednost i interese.

Svet

strana 1 od 430 idi na stranu