Soroševa fondacija tužila Mađarsku

Fondacija Otvoreno društvo, čiji je osnivač Džordž Soros, podnela tužbe Evropskom sudu za ljudska prava i mađarskom Ustavnom sudu zbog zakona u Mađarskoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2018.

12:58

Soroševa fondacija tužila Mađarsku
Ilustracija: Getty Images

To se odnosi na zakone koji su nedavno usvojeni u Mađarskoj, a usmereni su protiv civilnih organizacija koje rade sa izbeglicama i tražiocima azila.

Direktor pravnog tima te organizacije Džejms Goldston izjavio je da pravna akcija ima za cilj da se suprotstavi zakonima čiji je cilj da "zastraši i zaustavi nezavisne glasove u Mađarskoj", prenosi AP.

Zakoni nazvani "zaustaviti Sorosa" usvojeni su u junu, a predviđaju zatvor do jedne godine za ljude koji pomažu tražiocima azila, dok je u mađarskoj skupštini u julu odobreno uvođenje 25 odsto poreza na finansijsku ili materijalnu pomoć grupama koje promovišu migraciju.

Kako se navodi, Sorosova Fondacija podržava neke od civilnih grupa koje je mađarski premijer Viktor Orban označio, a koji je poznat po svojoj anti-migrantskoj politici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: