Tramp predsedava sednicom SB UN; Nebenzija: Ushićen sam

Američki predsednik Donald Tramp predsedavaće u sredu sednicom SB UN. Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli najavljuje da će to biti najgledanija sednica.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.09.2018.

07:10

Tramp predsedava sednicom SB UN; Nebenzija: Ushićen sam
Ilustracija: Getty Images

Tramp je predsedavao sastancima upravnih odbora, kabineta i učestvovao u televizijskim rijalitima, ali ove sedmice će u okviru aktivnosti tokom zasedanja Generalne skupštine UN, on na sednici Saveta bezbednosti UN kritikovati Iran, navodi Rojters.

Šef Bele kuće će moći da predsedava Savetu bezbednosti pošto SAD ovom meseca predsedavaju tom 15-očlanom izvršnom telu UN. "Sigurna sam da će to biti najgledanija sednica Saveta bezbednosti ikada do sada", rekla je Hejlijeva novinarima.

Ona je navela da nije planirano da se na toj sednici usvoji neka rezolucija. Međutim, uprkos nepredvidljivoj Trampovoj prirodi, neke diplomate ne očekuju performans nalik rijalitiju u Savetu bezbednosti gde će skoro svaku članicu predstavljati premijeri ili predsednici, izuzev Rusije i Kine koje će reprezentovati najverovatniji ministri.

"Mislim da uopšte neće biti toliko zabavno", rekao je jedan visoki diplomata UN koji je želeo da ostane anoniman.

Rojters navodi da je redak slučaj da se SB UN, uspostavljen 1945. godine prilikom osnivanja svetske organizacije, sastane na nivou šefova država ili vlada. Biće ovo treći put da Savetu bezbednosti predsedava predsednik SAD, pošto je to dvaput učinio Trampov prethodnik Barak Obama - 2009. i 2014. godine.

Na pitanje šta misli o predstojećem Trampovom predsedavanju Savetu bezbednosti, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je uz osmeh rekao: "Ushićen sam".
On je dodao da ne veruje da će se tom prilikom čuti nešto intrigantno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: