Polemika u Skupštini: "Đilas kriminalac" i "tajkuni u SNS"

Skupština Srbije nastavila je raspravu o više zakonskih predloga, među kojima su izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.09.2018.

11:37

Polemika u Skupštini:
Ilustracija: Thinkstock

Po stupanju na snagu tog zakona će prestati da važi Zakon o privremenom smanjenju penzija.

O penzijama su, pre početka rasprave o predloženom rešenju, polemisali poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) Balša Božović i šef poslanika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović, koji je na Božovićeve opotužbe da je vlast od 2014. godine penzionerima "otela" penzije, pozvao DS da vrati sve što je otela od 2000. godine.

Božović je rekao da su se 24. septembra 2000. godine dogodili izbori koji su prelomili da će Srbija ići ka Evropi i vratiti svoje dugove, a među dugovima koalicije Slobodana Milsosevića i SRS-a bili su, kako je rekao, 12 penzija, 18 poljoprivrednih penzija i 24 socijalne pomoći.

"Nakon pobede DOS-a, sve smo vratili penzionerima, do poslednjeg dinara sa zateznom kamatom i usklađenom stopom inflacije. Dajemo obećanje da ćemo ponovo vratiti sve što ste oteli penzionerima u ove četiri godine, sa zateznom kamatom i usklađenom stopom inflacije", rekao je Božović.

On je dodao da se i danas otimaju penzije najstarijoj populaciji, samo ne "fizičkom prinudom već u belim rukavicama", propisano zakonom. Pozivajući se na izjavu pomoćnika ministra za rad Zorana Miloševića, Božović je rekao da je zakon o umanjenju penzija takav da se ono što je do sada uzeto ne može vratiti i upitao na šta je utrošen taj novac.

"Mislim da je taj novac utrošen na vrh države i vrh SNS-a, jer je suština da samo vi živite bolje", istakao je Božović.

Najveća smetnja predloženim izmenama za demokrate je, kaže Božović, što penzije zavise od finansijske stabilnosti države, a to, prema njegovoj oceni, znači da penzije neće biti izvesne.

Martinović mu je replicirao da poslanici Dragana Đilasa, "jednog od najvećih tajkuna i kriminalaca", i DS-a treba da vrate građanima ono što su oteli od 2000. do 2012. godine i dodao da je Đilas svoj kapital stekao upravo tokom 90-tih za vreme Miloševića.

On je dodao da u Srbiji i nije tako loše u ekonomskom smislu kad jedan mlad čovek može da priušti da letuje na Maldivima.

"Tražimo da DS vrati građanima Srbije sve što je oteto od 5. otobra, sve šećerane koje su privatizovane, sve upropašćene firme...", nabrajao je Martinović.

Božović je odgovorio da Đilas nije radio u Srbiji 90-tih i da je sve stekao u inostranstvu i pozvao Martinovića da ne govori o tajkunima pošto ih već ima u svojim redovima i da ih je imao i DS, ali da su oni sada članovi SNS-a.

Navodeći da je lider Dveri Boško Obradović, inače jedan od sadašnjih koalicionih partnera Dragana Đilasa, rekao da je Đilas stekao kapital u vreme Miloševića, Martinović je "posavetovao" široku koaliciju da se češće sastaje da bi se znalo ko šta priča i ko koga brani.

Poslanici su posle jednosatne pomelike nastavili raspravu o predloženim zakonima, a u Skupštini Srbije rešenja o penzijama, visokom obrazovanju, ali i različite sporazume brane tri ministra, Zoran Đorđević, SIniša Mali i Mladen Šarčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: