"Desničari uleteli u vakuum koji je levica ostavila"

Desničarski populisti uleteli su u vakuum koji je levica ostavila kada je prestala da brine prevashodno o radnom narodu.

Izvor: Dojèe vele

Nedelja, 23.09.2018.

19:06

Foto: GettyImages

To za Dojče vele kaže istoričar Peter Brant, sin legendarnog socijaldemokratskog kancelara Vilija Branta.

Alternativa za Nemačku (AfD) je po prvi put druga najjača stranka zemlje prema merenju Dojčlandtrenda za javni servis ARD.

Za AfD bi glasalo 17 odsto građana, što ostavlja Socijaldemokratsku partiju Nemačke na tek trećem mestu. Velika tradicionalna partija je u najdubljoj krizi u svojih 150 godina postojanja, ne računajući ratna vremena.

SPD je po treći put mlađi partner pod kancelarkom Angelom Merkel (CDU) i, uprkos promeni na rukovodećoj poziciji, nije uspeo da se stabilizuje.

Kuda ide stranka koju su nekada, zbog borbe za radnička prava, nazivali crvenim džinom? Ili su vremena velikog kancelara Vilija Branta odavno prošla za SPD?

Sunovrat se može zaustaviti samo ako se SPD „ponovo orijentiše na masu radnog naroda, a ne na posebne ili rubne društvene grupe“, kaže za Dojče vele istoričar Peter Brant (69), najstariji sin legendarnog socijaldemokratskog kancelara.

AfD uskače u vakuum

Obnova koja je svojevremeno uspela Viliju Brantu do danas je nezapamćena u Nemačkoj. Pred izbore 1972. su ankete pokazivale beznadežni zaostatak za CDU od deset odsto, ali je prostom porukom “Glasajte za Vilija“ SPD ipak stigao do istorijskih 45,8 odsto glasova.

Kako kaže Peter Brant, tada je uspela „politička špaga da se oko jednog političkog programa integrišu različite grupe“ što se do danas više nije ponovilo.

Danas, skoro pola veka kasnije, SPD ima konkurenciju levo od centra koju tada nije imao u vidu Zelenih i Levice. No Brant kaže da nijedna od te tri stranke „nije uspela da se ukotvi među onima kojima se obraća, među radnim narodom“.

Istoričar kaže da je upravo povlačenje SPD u socijalnim pitanjima – „iz srži leve politike“ – ostavilo vakuum u koji je uskočila desničarska AfD.

„Desničarski populisti su uspeli da se ukopaju u klasičnu klijentelu levih partija, dakle socijaldemokratije, i da tamo beleže uspehe“, dodaje Brant. Nekada veliki SPD on vidi na “neoliberalnoj stranputici“.

Kao ključni grobar socijaldemokratije u Nemačkoj često se navodi upravo bivši kancelar iz redova SPD Gerhard Šreder čiju je eru na spoljnom planu obeležila intervencija u Jugoslaviji, a na unutrašnjem pokretanje takozvane Agende 2010.

Taj plan je podrazumevao rezanje socijalnih davanja i liberalizaciju tržišta rada. Drugi će reći da je to donelo Nemačkoj godine rasta, ali je očito da se mnogi osećaju gubitnicima.

Peter Brant se zato i sam angažovao i to u novom levičarskom pokretu „Ustajte“ koji vodi popularna političarka Levice Sara Vagenkneht. Njenu ideju da poveže levi deo društva, uključujući posebno simpatizere Levice, Zelenih i SPD, odmah je odbila većina funkcionera iz ovih partija.

„Potrebni su podsticaji spolja“, kaže o tome Brant.

„Ne radi se o tome da se unište partije, već da se pokrenu, mobilišu, da se na njih utiče.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: