"Dogovor o promeni imena je divlje meso"

Lider najveće opozicione partije u MKD VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski je izjavio da treba odbaciti sporazum s Grčkom o rešavanju spora oko naziva Makedonije.

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2018.

18:50

Foto: GettyImages

Mickoski smatra da je taj sporazum protiv makedonskih nacionalnih interesa i interesa države.

"Dogovor o promeni imena države je 'divlje meso' umetnuto u zdrav organizam, koje nas guši i tek će nas povući nadole ako se ne suprotstavimo", rekao je on na anti-vladinom "maršu" opozicije u Ohridu.

Mickoski je upozorio građane da se, ako razum s Grčkom prođe na refereduumu koji se održava u narednu nedelju, 30 septembra, "gubi nacionalni identitet" i da se "istovremeno Grčkoj daje kočnica da blokira evropski put Makedonije, kada želi i kako želi".

"Ako se na referendumu da 'zeleno svetlo' Dogovoru s Grčkom, praktično se uključuje 'crveno svetlo' za referendum (o nezavisnosti Makedonije) iz 1991. godine", ocenio je lider opozicije Hristijan Mickoski.

Građani Makedonije treba da se 30. septembra izjasne na referendumu da li su za dogovor s Grčkom, kojim je predviđeno da Republika Makedonija svom nazivu doda geografsku odrednicu "Severna", a sporazum predviđa i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet.

Uspešan referendum i ustavne promene na osnovu toga do kraja ove godine, koje garantuju promenu naziva države u "Severna Makedonija", uslov su za integraciju Makedonije u EU i NATO, što je Grčka blokirala, zahtevajući da se najpre reši međusobni spor oko naziva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: