"Dolazi drastično manje migranata"

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je broj ilegalnih migranata koji ulaze u BiH drastično opao i da će se smanjenje njihovog broja nastaviti.

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2018.

17:26

Foto: Thinkstock

"Broj migranata se drastično smanjio i dolaskom zime bit će još manji. Nastojaćemo da što bolje štitimo granicu i sprečimo njihov ulazak", rekao je Mektić u Banjaluci novinarima, kojima je govorio i o drugim temama.

On je naveo da je u BiH evidentirano 15 hiljada migranata, da je nameru za traženje azila izrazilo je njih oko 14 hiljada, ali da je zahtev za azil podnelo tek 399. Po njegovim rečima, migranti ne nameravaju da ostanu u BiH, već se prijavljuju za azil samo da bi privremeno regulisali svoj status dok su tu.

Ministar je još kazao da je BiH po osnovu readmisije prihvatila 761 migranta, dok su po istom osnovu iz BiH vraćena 1.102.

"Najviše ih ulazi iz Srbije, iz pravca Višegrada, Zvornika, Bijeljine i prelaze preko reke Drine i ulaze u BiH ilegalno", rekao je Mektić.

On je rekao da vlast u Velikoj Kladuši opstruiše mogućnost smeštaja migranata u zgradi "Agrokomerca", koju je Vlada Federacije BiH ustupila Ministarstvu bezbednosti BiH.

Po njegovim rečima, lokalna vlast ne dozvoljava priključak na vodovodnu mrežu za taj objekat.

"Problem je što u Velikoj Kladuši ne znate s kim možete da razgovarate. Načelnik ne boravi tu, već u Rijeci… Poručujem lokalnim vlastima da ne obmanjuju narod i migrante i dozvole nam priključak na vodovodnu mrežu. Sve ostalo je naša briga i obaveza, sve želimo da platimo, ali bez vode ne možemo", istakao je ministar bezbednosti BiH.

Mektić je kazao da ne postoje problemi da se izmire svi troškovi kada je u reč o smeštaju i transportu migranata, jer su dobili devet miliona evra, najviše iz IPA fonda EU.

On je najavio da će posle opštih izbora u BiH, zakazanih za 7. oktobra, izneti dokaze o umešanosti policije u RS u kriminalne aktivnosti.

Mektić je naveo da ga je banjalučko Okružno tužilaštvo pre nekoliko dana pozvalo da da izjavu o svojim saznanjima o umešanosti policijskih zvaničnika u kriminalne aktivnosti, o čemu je ranije javno govorio, dodavši da je odlučio da neće ništa reći dok, kako je kazao, ne bude promenjena vlast u RS.

Istakao je i da vlast u RS ne čini ništa da se reši ubistvo 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, čija porodica tvrdi da su ga ubili pripadnici MUP RS, zbog čega se već šest meseci na Trgu Krajine u Banjaluci svako veče održava skup građana pod nazivom "Pravda za Davida".

oslednje tri noći otac madića, Davor Dragičević, spava na Trgu Krajine, a zu njega bude svaku noć provede desetine građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: