"Kurir" objavio naslovnu, Lončar reagovao saopštenjem

U večeri objavljivanja naslovne strane lista Kurir u izdanju za nedelju reagovao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2018.

00:32

Tanjug / Zoran Žestiè

Kako je prenela agencija Tanjug, Lončar je reagovao povodom, kako je naveo, uznemirujućeg teksta beogradskog "Kurira" pod naslovom "Prosim na ulici da bih izlečila dete", istakavši da je Vlada Srbije obezbedila sredstva za lecenje sve dece obolele od spinalne mišićne atrofije.

"Kurir" u današnjem broju, naime, piše da je majka Ljiljana Dragojlović, kako je rekla za list, prinuđena da izađe na ulicu da prosi da bi izlečila svoju ćerku od 3,5 godine koja boluje od mišićne atrofije tipa 1.

Dragojlović navodi da u knez Mihajlovoj ulici deli letke za pomoć ne bi li skupila deo novca za sve što je devojčici potrebno.

Kako kaže, rođena je u SAD, tako da i ona i ćerka imaju američko državljanstvo.

Zato pokušava da skupi novac da odu u Ameriku, gde bi, kako tvrdi, imala potpuno besplatno lečenje.

"Zbog sve cescih i otvorenijih plasiranja neistina o mogućnostina lečenja dece, a posebno zbog uznemirujuće naslovne strane jednih dnevnih novina, primorani smo da se oglasimo i građanima Srbije saopstimo cinjenice", istakao je Lončar u saopštenju koje je večeras dostavljeno Tanjugu.

U saopštenju Lončar navodi da je Vlada Republike Srbije obezbedila sredstva za lecenje sve dece obolele od spinalne mišicne atrofije (17 dece u tom trenutku) i da je njihovo lečenje najsavremenijom i trenutno jedinom terapijom počelo u avgustu ove godine.

Trenutno je, naveo je Lončar, u postupku nabavka ove terapije za jos troje dece, kod kojih je u međuvremenu dijagnostikovan SMA (spinalna mišićna atrofija).

Ministar Lončar podseća da je ova terapija registrovana u EU prošle godine i predstavlja jednu od skupljih terapija trenutno u svetu, jer za jednog pacijenta iznosi blizu 500.000 evra na godisnjem nivou, ukazuje se u saopštenju.

Lončar navodi da SMA spada u retke bolesti, za koje je ove godine država opredelila vise od dve milijardi dinara.

Oboleli od retkih bolesti do 2012. nisu imali mogućnost lečenja o državnom trošku i tek te godine je prvi put izdvojeno 130 miliona dinara za njihove terapije, što je 15 puta manje nego sto je izdvojeno ove godine, naveo je Lončar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: