Peking: Američki ambasador dobio protestnu notu Kine

Američki ambasador u Pekingu pozvan je u kinesko Ministarstvo inostranih poslova gde mu je uručena zvanična protestna nota.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2018.

17:53

Peking: Američki ambasador dobio protestnu notu Kine
Foto: Thinkstock, ilustracija

To je učinjeno povodom američkih sankcija uvedenih zbog kupovine ruskog oružja, preneli su kineski mediji.

Američke vlasti su u četvrtak saopštile da prvi put uvode sankcije nekom stranom entitetu zbog kupovine ruskog oružja, jedinici kineske vojske koja je nabavila ruske lovačke avione i rakete zemlja-vazduh.

Kineske vlasti su juče saopštile da su ogorčene tim potezom, dok je danas u kinesko ministarstvo na razgovor pozvan američki ambasador Teri Brenstand.

Vašington je uveo finansijske sankcije ključnom delu kineskog ministarstva odbrane, Odseku za razvoj opreme, i njegovom direktoru Liju Šangfuu zbog kupovine borbenih aviona Suhoj Su-35 krajem prošle godine i nabavke opreme za ruski protivvazdušni sistem S-400 početkom ove.

SAD i Kina su trenutno i u trgovinskom ratu u kojem su uvedene obostrane carine na uvoznu robu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: