Makron Makedoncima: Vi treba da izaberete i da odlučite...

Predsednik Francuske Emanuel Makron priključio se pozivima da građani Makedonije izađu na predstojeći referendum.

Izvor: Beta

Subota, 22.09.2018.

15:29

Makron Makedoncima: Vi treba da izaberete i da odlučite...
Foto: GettyImages

Makron je istakao da dogovor sa Grčkom omogućava budućnost njihove zemlje.

U video poruci makedosnkim građanima Makron je rekao da snažno podržava dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i da smatra da taj dogovor ima centralno mesto u budućnosti Makedonije.

Francuski predsednik je rekao da ne može da se stavi na mesto građana Makedonije, zato što glasaju nezavisno, ali da veruje u njihovu mudrost.

"Vi treba da izaberete i da odlučite da li ste za promenu Ustava da bi dogovor postao važeći. Da postanete Severna Makedonija, saglasno dogovoru. Ja sam odlučno za i čvrsto verujem da je ovaj dogovor dobar. Za vas, za celi region i Evropu", poručio je Makron Makedoncima.

Prema njegovim rečima, dogovor sa Grčkom potpsan u Prespi je veliki iskorak, kojim se stavlja tačka na 27-godišnji spor (oko imena Makedonija).

"Taj iskorak je napravljen hrabrošću lidera vaše zemlje i Grčke. Takozvani dogovor iz Prespe od 17. juna omogućava napredak i pripremu za budućnost", istakao je Makron u izjavi koja je objavljena na Fejsbuk stranici Ambasade Francuske u Skoplju (facebook.com/France.Macedoine).

Dogovorom o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija, koji su postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđena je promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države u Severna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: