Mediji: Rusija nije prihvatila izveštaj Izraela, napeto

Rusija nije prihvatila nalaze istrage Izraela o obaranju njenog aviona sirijskim protivavionskim raketama, izvestila je danas libanska televizija Al Majadin.

Izvor: Beta

Petak, 21.09.2018.

13:55

Mediji: Rusija nije prihvatila izveštaj Izraela, napeto
Ilustracija: Thinkstock

Avion je oboren u pokušaju ometanja izraelskog napada iz vazduha kraj lučkog grada Latakije. Izraelska vojna delegacija je od juče u Moskvi u pokušaju da smanji napetost koji je izazvao taj incident.

Delegacija, predvođena komandantom izraelske avijacije Amikamom Norkinom, ponudila je ruskom kolegi Аndreju Judinu svoje viđenje, uključujući informaciju koju je Izrael imao pre udara i glavne rezultate istrage koju je počela izraelska vojska.

Dopisnik libanske televizije iz Moskve javio je da su Rusi odbacili izraelske nalaze, na osnovu su kojih Rusija i Sirija odgovorne za obaranje aviona, i zatražile da Izrael sprovede novu istragu, prenose izraelski mediji.

Ruska ambasada u Tel Avivu je juče na Tviteru navela da akcije izraelske vojske nad Sirijom smatra "neodgovornim i neprijateljskim", i da su izložile ruski avion "opasnosti" i dovele dao pogibije 15 ruskih vazduhoplovaca.

Sirijska protivavionska odbrana je pokušavajući da pogodi izraelske avione "F-16" koji su gađali sirijsko postrojenje oružja, greškom oborila veliki, spori ruski izvidjački avion Iljušin "Il-20". Izrael je potvrdio da je izvedeo napad iz vazduha, što inače retko čini.

U saopštenju je navedeno da su u zgradi koju su napali izraelski avioni, bili sistemi za proizvodnju preciznog oružja namenjenog Iranu i libanskom Hezbolahu koji se u sirijskom ratu bore na strani predsednika Sirije Bašara Asada.

Izrael je tvrdio da je ruska vojska unapred bila obaveštena o tom napadu, u skladu s dogovorom dve zemlje o izbegavanju nenamernog sukoba, i da su se njegova četiri borbena aviona već vratila u vazdušni prostor Izraela, kada je oboren ruski avion.

Ruska vojska je medjutim navela da je o izraelskoj operaciji informisana u "poslednjem minutu", kada više nije bilo vremena da avion odleti na sigurno.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je za incident rekao da izgleda kao "lanac tragičnih slučajnih okolnosti" i da Izrael nije oborio ruski avion, što izraelski zvaničnici tumače kao nastojanje da se izgladi spor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: