Han: Sporazum mora biti trajno, održivo i realno rešenje

Rezultat dijaloga Beograda i Prištine treba da bude trajno, održivo i realno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom, kaže evropski komesar Johanes Han.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.09.2018.

10:29

Han: Sporazum mora biti trajno, održivo i realno rešenje
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

"Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali da vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je Han.

U intervjuu za podgoričku Pobjedu nije želeo da komentariše moguće elemente pravno obavezujućeg sporazuma, ali je istakao da se Brisel trudi i nastaviće, kaže, intenzivno da radi kako bi Beograd i Priština postigli sveobuhvatan i održiv sporazum koji će podržati međunarodna zajednica i koji će, kako je rekao, u potpunosti sprovesti sve strane.

"Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja", rekao je Han.

Napomenuo je i da je stav visoke predstavnice Federike Mogerini koja posreduje u tom dijalogu jasan i da je, kaže, tako bilo od početka njenog mandata, a to je: " Zajednička akcija o trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu u celini glavni je prioritet za EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: