"Fijasko, premijer predvideo haos i propustio samo šniclu"

Neformalni samit EU lidera u Salcburgu, koji je trebalo da pokaže veći konsenzus i solidarnost po pitanju migracija i Bregzita, naglasio je stara neslaganja.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2018.

11:50

Getty Images

Takođe, na samitu su otkrivena i nova neslaganja, a organizacija je bila prilično loša, piše portal Politiko.

Bregzit i migranti bile su najvažnije teme samita koji je Austrija, zemlja predsedavajuća EU, organizovala u Salcburgu, Mocartovom rodnom gradu pod Alpima.

Međutim, i manje značajne stvari su krenule po zlu.

"Televizijski novinari raspravljali su se sa obezbeđenjem koje je htelo da im uzme kreme, šminku i komplete za brijanje. Internet je pukao. Medija centar je bio premali za 1.000 novinara, a prostorija je, zahvaljujući staklenom plafonu i iznenađujuće toplom septembru, vrlo brzo postala sauna. Kelneri su toliko puta ispustili čase i šoljice sa kafom na popločan pod da su prisutni doživeli samit kao grčku svadbu. Nezgode i kvarovi su se nastavili do samog kraja samita, kada je tokom govora nemačke kancelarke Angele Merkel prestao da radi audio prenos. Novinari nisu bili jedini koji su se žalili", navodi se.

Neformalni samiti Evropskog saveta su uvek pomalo problematični, dodaje se, jer se lideri sastaju na ručkovima uz minimalnu pratnju, ne postoje zvanični zapisnici koji bi dokumentovali sastanke, kao ni zajednički formalni pisani zaključci.

"Ali u Salcburgu se jedan diplomata žalio da ambasadori nisu imali čak ni prostoriju u kojoj bi sedeli i čekali da lideri EU završe večeru. Jednom evropskom ambasadoru i jednom evropskom ministru, koji su tražili toalet i času vode, bilo je zabranjeno da uđu u “Felsenreitsćule”, istorijski teatar u kojem su lideri EU jeli svoju bečku šniclu. Nakon što su mlađe i manje zemlje članice, Slovačka, Malta, Estonija i Bugarska, završile svoje predsedavanje EU, pojedini briselski zvaničnici su se obradovali što Austrija preuzima predsedništvo Evropskim savetom", piše Politiko.

Beč je, ako ništa drugo, dodaje se, dva puta predsedavao EU, a Austrija je zemlja koja plaća račune u EU.

"Ali, ponekad, mladalički entuzijazam dobija čak i iskustvo", navodi se.

Neformalni sastanci lidera EU u Bratislavi, Valeti, Talinu i Sofiji prošli su skoro bez problema, dok je Salcburg bio haos, ocenjuje se.

“To je bio veoma loše organizovan samit”, rekao je jedan diplomata, koji je insistirao da ostane anoniman da ne bi izazvao diplomatski incident.

Neki zvaničnici navode, piše Politiko, da su im manje smetale sitne nepravilnosti u organizaciji od ukupne agende, koja jednostavno nije mogla biti ispunjena.

"Bregzit je, imajući u vidu činjenicu da se približava trenutak izlaska Britanije iz EU, bio neizbežna tema, ali je deo o migracijama krivica Austrije. Svaka zemlja predsedavajući može da bira temu koja će joj biti prioritet u narednih šest meseci. Bugarska je tako bila ismevana što je izabrala Zapadni Balkan kao najvažniju temu u trenutku kada niko nije razmišljao o proširenju bloka, pa je na kraju, nakon veoma hvaljenog samita u Sofiji, region vraćen na mapu kao jedan od prioriteta EU. Austrija je, međutim, izabrala migracije, pitanje koje prkosi konsenzusu u EU već duže od tri godine. I ništa se nije promenilo ni u Salcburgu. Holandski premijer Mark Rute izgleda je predvideo haos. Preskočio je večeru kako bi ostao u Hagu zbog važne rasprave u parlamentu o državnom budžetu. Po svemu sudeći, nije propustio ništa. Osim šnicle", zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: