Bivši papa kritikovao nemačkog kardinala

Bivši papa Benedikt XVI oštro je kritikovao neimenovanog nemačkog kardinala koji mu je zamerio što je podeo ostavku.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

19:34

Bivši papa kritikovao nemačkog kardinala
Foto: GettyImages

To je otkrila privatna prepiska bivšeg pape, a koju je danas objavio nemački Bild.

"Mogu jako dobro da razumem duboko ukorenjenu bol koju je kraj moga papinstva naneo Vama i mnogim drugima", napisao je Benedikt XVI nemačkom kardinalu, preneo je Index.hr.

"Ali za neke ljude, a čini mi se i za vas, bol se pretvorila u ljutnju koja se više ne odnosi na moju ostavku nego sve više zahvata i mene kao osobu i celo moje papinstvo", napisao je bivši papa.

Bild nije imenovao nemačkog kardinala o kojem je reč, ali veruje se da je to Valter Brandmiler, otvoreni konzervativni kritičar pape Franje.

Brandmiler je jedan od četvorice kardinala koji su 2016. otvoreno kritikovali odluku pape Franje da ublaži pravila o zabrani primanja svete pričesti za osobe koje su se razvele i ponovno venčale.

"Samo papinstvo sada se devalvira i utapa u tuzi zbog situacije u kojoj se Crkva trenutno nalazi", dodao je Benedikt, ne navodeći na kakvu "situaciju" misli.

Benedikt XVI nije nikada kritikovao papu Franju, koji je trenutno suočen s velikom krizom zbog više slučajeva seksualnog zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: