Šta se dešava na Zejtinliku?

Proteklih dana su mogle da se čuju brojne kritike upućene srpskim zvaničnicima da nisu na pravi način obeležili stotu godišnjicu proboja Solunskog fronta.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

09:52

Šta se dešava na Zejtinliku?
screenshot

Čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku Predrag Nedeljković za Sputnjik kaže da obeležavanje godišnjice na sam dan proboja fronta na ovom mestu nije ni planirano, niti je ikada bilo u rasporedu, ali da ovog septembra nije bilo ni moguće.

“Naime, na groblju Zejtinlik u toku su obimni radovi na obnovi kosturnice i vojničke kapele. Žao nam je što su se radovi poklopili s godišnjicom, ali smo istovremeno srećni, jer će ovaj za našu istoriju izuzetno važan spomenik konačno biti bezbedan. Prvi, najobimniji deo radova na Zejtinliku mora da bude završen za nedelju dana, jer Srbija uvek sa saveznicima zajednički obeležava godišnjicu proboja Solunskog fronta poslednje subote septembra. Zbog velikog jubileja, groblje će tog dana posetiti i vaseljenski patrijarh Vartolomej, a očekuju i predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa“, kaže Nedeljković.

On dodaje da zdanje ima velike probleme s kišnicom.

“Kroz gornju terasu na kojoj se nalazi vojnička kapela prolazila je voda, a slična situacija bila je i ispod njenih temelja. Oko zdanja, oko samog temelja, sada su napravljeni kanali koji će izvlačiti tu vodu koja ugrožava objekat. Skidaju se i blokovi sa gornje terase na kojoj će biti urađena termoizolacija“, objašnjava Nedeljković.

Projekat sanacije Zejtinlika izradio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Za kompletnu obnovu Vojničkog spomen-groblja u Solunu Vlada Srbije izdvojila je oko 27 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: