Šta donosi sporazum sa Fronteksom?

Srbija je treća zemlja na Zapadnom Balkanu koja je parafirala Statusni sporazum o saradnji sa Fronteksom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.09.2018.

15:39

Šta donosi sporazum sa Fronteksom?
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Sporazume koji bi trebalo da unaprede bezbednost na spoljnim granicama EU, kao i upravljanje migracijama, Fronteks je u februaru parafirao sa Albanijom, u julu sa Makedonijom, dok se sa Crnom Gorom i BiH još pregovara.

Nacrt statusnog sporazuma o saradnji Srbije i Fronteksa koji je danas parafiran u Beogradu, biće potpisan pošto dve strane završe potrebne pravne procedure - sporazum treba da ratifikuje Skupština Srbije, a potrebno je i odobrenje Evropskog parlamenta.

Kad sporazum stupi na snagu, Agencija za graničnu i obalsku stražu moći će da sprovodi operativne aktivnosti i da razmešta timove po Srbiji i zemljama EU, uz saglasnost vlasti Srbije i vlasti zemalja članica EU s kojima se Srbija graniči.

Sporazum su danas u Beogradu parafirali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos. Taj sporazum Srbije i Evropske unije (EU) je o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: